lördag 26 februari 2011

Lära sig att sova

Jag är sömnstörd. Det har jag varit större delen av mitt vuxna liv. Det tar tid att somna och blir jag väckt vid kl fem, så kan jag inte somna om innan jag måste gå upp igen. Under mina s.k. svåra år, så blev detta än värre. Då var jag tvungen att sova med öronproppar och i totalt mörker. Blev jag väckt mitt i natten, oavsett när, så kunde jag inte somna om. Vad roligt det var när man var ensam med en bebis ... Två timmars sömn per natt. Hade jag tur så var de i rad. Hade jag ännu mera tur så drog pappan sitt strå till stacken en gång varannan helg. Då kunde jag ha sådan tur att jag kunde sova i sju timmar. Åh, jag kommer ihåg glädjen över att hjärnan fungerade tämligen normalt de där dagarna. För det är ju så, att utan sömn så klarar du dig inte. Jag har också fått hjälp i form av tabletter, för att kunna somna. Sedan jag flyttade hem till Sverige igen så har sömnen blivit bättre. Inte bra, men i alla fall så att hjärnan fungerar. Det första jag märkte det på var att jag inte behövde totalt mörker när jag skulle sova. Sedan att jag inte behövde öronpropparna. Nu har jag t.o.m. kunnat somna om efter att jag blivit väckt. Wow, vad månde bliva? Jag har läst att för att hjälpa sömnen måste man gå och lägga sig samma tid varje natt, men framförallt gå upp samma tid varje morgon. Så nu är det jag som gör det. Även såhär på en lördagmorgon.

Det dumma med att gå upp den här tiden en helgdag, är att ingen annan börjat blogga ännu. Vad ska jag göra? Vad ska jag lääääsa?

6 kommentarer:

Annika, Bokplantan sa...

Jodå, jag! :-)
Jag kan inte heller somna om igen om jag vaknar klockan 5. Det är bara att knalla upp och sätta sig och skriva!

Hanna Lans sa...

Ja, jag såg att du var uppe och kommenterade omedelbart. :)

Carita sa...

Hahaa! Nu vet jag vad jag gör om jag vaknar klockan fyra o inte kan somna om.
Jag skriver ett blogginlägg om det, och då har du nåt att läsa på morgonen!

Hanna Lans sa...

Tack, det skulle vara uppskattat! :)

Newyorkmamman sa...

jag får väl skriva ett precis innan jag går och lägger mig då, så att du har något att läsa. inte alltid jag hinner för jag slocknar. jag lider inte av sömnrubbningar, tack och lov. jag gör nästan vad som helst för att få min sömn. till exempel, ammar barn på nätterna tills de är 3 år, har de sovandes i min säng tills de är 12 år, sover i barnens kisspöl(!) för jatt slippa gå upp mitt i natten och byta lakan. Jag måte få sova!!! Äcklig jag är va?! Men sova får jag.

Hanna sa...

Jag måste sova också, annars blir jag inte på något sätt diplomatisk följande dag...