lördag 26 februari 2011

Jag blir så satans ledsen

Så, det här med reklam på TV. Är man med i en sådan så räknas man som offentlig person. Som offentlig person måste man klara av att stå ut med trakasserier, för då räknas man inte som människa. Även som part i en vårdnadstvist måste man kunna stå ut med trakasserier från den andra parten, för man räknas inte som människa då heller. Nu avvek jag något från ämnet, men egentligen inte. Vad jag vill säga är att det finns så många kryphål för det här med lagarna runt trakasserier. Kan vi inte bara enas om att lagstiftningen ska gälla för alla? Offentliga personer är ju trots allt faktiskt helt vanliga människor och helt vanliga människor ska lagstiftningen skydda. Är man dessutom inte vuxen, så ska lagstiftningen vara ett än större skydd. Hur kan då detta inte räknas som trakasserier: 48.000 medlemmar på en Facebooksida som heter "Vi som stör oss grovt på tjejen som sjunger på halebop reklamen". Den räknas inte som trakasserier för att tjejen är en offentlig person. Jaha, men om vi då ser på kommentarerna på nämnda sida, rör de sig då om hur dålig reklamen är, eller hur kass karaktären på reklamsnutten är? Nej, det är direkta personangrepp på en tjej som är 16 år. Hon nämns med namn och får utstå så mycket elakheter att jag känner att jag vill rusa runt i Sverige och ta alla ungdomar hårt i örat.

Fast kommentarer som "hon sjunger fan så falskt..!" blir ju bara skrattretande när man hör henne sjunga. A capella rakt in i kameran. Visst kan hon sjunga. Angrepp på hennes utseende haglar också tätt. Snälla lagstiftare: Ändra omedelbart i lagen om trakasserier! (Har glömt vad det korrekta namnet är och är för upprörd för att kolla upp det just nu.) INGEN ska behöva utstå sådant här! Det här ÄR trakasserier och det finns det lagstiftning för, använd den.

Uppdatering:

Med olaga hot och ofredande avses brott mot BrB 4 kap, 5 och 7 §§. En och samma person drabbas ofta av upprepade hotelser och ofredanden. I statistiken räknas i sådana fall varje tillfälle som ett brott. Mörkertalet är dock stort och svårt att få en exakt uppfattning om. Särskilt stort är det för mindre grova brott och brott som inte har några synliga konsekvenser.

En uppdelning av olaga hot och ofredande i underkategorier efter om brottet riktas mot en person under 18 år, en kvinna 18 år eller äldre, en man 18 år eller äldre eller en grupp av individer kan göras fr.o.m. år 1999.

Jag skulle vilja säga att trakasserierna mot tjejen i reklamfilmen faller under detta. En och samma person, upprepade ofredanden. Varje tillfälle räknas som ett brott. Vad sägs om 48.000 stycken sådana, dokumenterade med namn på Facebook? Bara att börja slipa på de allmänna åtalen alla allmänna åklagare ute i landet?

5 kommentarer:

Desirée sa...

Kan inget annat än hålla med. Gräsligt!


Men roligt att läsa lite om hur din bok kom till! Skriv gärna mer!

Hanna Lans sa...

Fler inlägg kommer, stay tuned!

Carita sa...

Ja, du har så rätt. Offentliga personer är också människor med känslor. Tänk att det ska vara så svårt att förstå... och varför måste man kommentera människors utseende. Har man gropig hy eller är man fet så nog tammetusan vet man om det själv, man behöver liksom inte bli påmind om det av andra...

Ledsen o arg blir man med mindre.

Men över till gladare saker. Våra böcker! Sänd du din bok till min adress så får du min om du vill ha den :-)

Mina kontaktuppgifter:
Carita Liljendahl
Södra åsen 1 c 23
07920 Lovisa
FINLAND

Newyorkmamman sa...

bra hanna. jag väntar med spänning på fler uppdateringar. all de där sjuka fb-sidorna som folk startar, det finns mycjet att skriva om personangrepp där, plus lite till. gräv på bara!

Hanna sa...

NYC-mamman: Ja, inte kommer jag kunna vara tyst inte! Mer kommer.