onsdag 27 juli 2011

Onsdagens nästa i-landsfundering

Att alla mäniskor som går in i en hiss vänder sig mot dörren så fort man kommit in. Egentligen skulle man kunna vända sig om först när man kommit till rätt våningsplan. Fascinerande att alla gör samma sak i hela världen trots att det inte finns någon regel om att man måste bete sig så.

6 kommentarer:

Anneli Stålberg sa...

Det har jag aldrig tänkt på men det gör man ju faktiskt automatiskt. Kanske är det flyktinstinkten, att man fort ska kunna komma ut :)

en annan sa...

Det finns en rolig filmsnutt ("dolda kameran") från 60-talet om just det här - som ett practical joke hade man några figuranter som gick in i en hiss där någon redan stod. De två-tre personerna gjorde inte som konventionen bjöd utan ställde sig istället med ryggarna mot dörren.
Trot eller ej - den icke informerade stod först väldigt stilla, sen började de skruva på sig och till sist vände även de sig med ryggen mot dörren! :-D

http://www.guzer.com/videos/elevator-psychology.php

Sen vill man ju inte stå med ryggen mot dörren där det faktiskt kan komma in vad/vem som helst...

nillas liv på pinnen sa...

He, jag tror jag ska testa nästa gång jag åker hiss...

Duktiga Tjejen sa...

Oj, jag är rätt ofta vänd mot knapparna som man trycker på, jag måste vara en outsider :D

Hanna Lans sa...

Anneli: Det där med flyktinstinkt låter rimligt. Men jag tänker att det mest normala skulle vara att stå snett i hissen, så att man lätt släpper förbi nypåstigna och dessutom lätt kan kliva av.

En annan: *fniss*

Nilla: Gör det och rapportera tillbaka. :)

Duktiga tjejen: Är inte knapparna oftast precis bredvid dörrarna, så att du ändå hamnar mot dessa?

Marina sa...

Kände också spontant att det måste jag testa - att göra tvärs om , alltså! (Gärna med ett extra kliv in mot mitten också...)