lördag 2 juli 2011

När jag nobbade TV4

Jag släppte min debutroman sista veckan av november 2010. På inrådan av en väninna skickade jag ett exemplar till Nyhetsmorgon. Och höll tummarna för att de skulle höra av sig. Tiden gick och inget hände. Men, så fick jag ett mail. Kunde jag kanske bli uppringd för ett förutsättningslöst samtal om min roman och författarskap? Jag svarade med vändande mail att det kunde jag såklart! Sedan hände ingenting. Så jag tänkte att nu får jag sluta hoppas. Varje gång telefonen ringde hade jag hoppat högt och försökt tvinga rättvisan i världen att se till att det var just Nyhetsmorgon som äntligen skulle ringa. Men det var det aldrig.

Efter en månad (som jag har förstått inte är särskilt lång tid, men vad visste jag då?) slutade jag hoppas. Och reste på min första semester sedan mina vansinniga år med rättstvister fram och tillbaka. Sonen firade jul hos sin pappa och jag och sambon skulle njuta av en solsemester. Snö? Bah! Gran Canaria, solsäkert. (Första och sista gången jag reser dit, men det är en annan historia.) Andra dagen vi är där så tar vi bussen till Mogán. Vädret är lite sisådär, men vi gillar Mogán. Vi strosar runt och lägger oss i varsin solstol med en bok.

Då ringer min telefon. Jag har den på omutifallomatt något skulle ha hänt med sonen, annars tycker jag att telefoner ska vara avstängda på semestern. Så jag tar samtalet. Jaha. Det är Nyhetsmorgon. Kan jag möjligen tänka mig att komma till deras sändning om två dagar för att prata om min bok och mitt författarskap? Direktsändning. Tala om min bok. Marknadsföring. Vill jag? Så ser jag ut över havet och inser att jag inte kommer kunna vara med. Jag sitter fast på en freaking ö i Atlanten. För första gången på många år är jag utomlands. För första gången på över tusen dagar är jag out of reach. Rättvisan i världen, vart tog den vägen? Jag var tvungen att tacka nej.

Kan ni förstå min förtvivlan? Jag försökte tappert fråga om jag inte kunde vara intressant veckan därpå? Nej, då hade de redan bokat en författare som hade skrivit en bok i ett närliggande ämne. Arkan Asaad, Stjärnlösa nätter. Jaha. Jag var tvungen att se mig besegrad.

Såhär ser man ut minuten efter att man har nobbat Nyhetsmorgon:


Vad är Stjärnlösa nätter mot Som någon annan bäddar? Nej, jag är inte alls bitter ...

15 kommentarer:

Sofie sa...

Neeej!! Hoppas de ringer igen!

en annan sa...

Men åh! Fatta vilken tajming alltså. Om man var lagd åt det hållet kunde man fatalistiskt hävda att det var någon mening med detta... Men det känns ju närmare till hands att bara inse att det var otur.

Hanna Lans sa...

Om det var någon mening med det så förstår jag inte vad... Att jag inte var redo att prata i TV? Att jag var för ful i håret? Att det kommer något ännu större sedan? Nä, jag är benägen att tro att det var otur. :(

NEWYORKMAMMAN sa...

klart det var någon mening...vi säger så. håret var inte bra helt enkelt. eh...? vojne vad jag inte alls är bitter med dig min vän.

Anneli Stålberg sa...

Det kommer alltid nya chanser. Nästa gång är du säkert redo och hemma :) Det finns en berättelse om tur och otur som jag ska försöka hitta. Man kan aldrig veta vad som är tur och vad som är otur.

Hanna Lans sa...

NYC-mamman: Det känns bra att inte vara bitter tillsammans med dig. ;)

Anneli: Sådana resonemang är intressanta, om du hittar berättelsen så hoppas jag du skriver ett inlägg om det!

nillas liv på pinnen sa...

Ooooh, noooo!
Nu fick jag lite perspektiv på min irritation över att det är syntet (jag ät typ 99% säker) i mina nya 100%-iga bomullslakan.

Hanna Lans sa...

Vad bra Nilla, att jag kunde bjuda på lite perspektiv. Perspektiv är alltid bra!

Anneli Stålberg sa...

Det ska jag göra. Annars funkar alltid, shit happens and then you die, för mig :)

camillos sa...

Meen, vilken osis! Men du skickar väl in din nya bok? Då ringer de väl igen! Sen är det bara till att stanna i hemlandet! :)

Hanna Lans sa...

Camillos: Min nästa bok är inte uppföljaren till debuten, utan en helt fiktiv historia. Vet inte om de är intresserade av sådana?

Men skam den som ger sig!

Anonym sa...

Nej, va tråkigt : (

En annan fråga, finns det någon möjlighet att köpa en bok signerad av dig som jag ska ge bort?

Michaela

Hanna Lans sa...

Michaela: Javisst! Maila till info@berghemforlag.se så fixar jag ett signerat exemplar. Tyvärr kostar det 2 kronor mer att köpa genom förlaget än genom Adlibris, beroende på avtalen med posten. (Adlibris har b-r-a avtal med dem...) Priset blir alltså, inklusive frakt, 145 kronor.

Arkan Asaad sa...

Kärlek och lycka till dig!

Allt gott!

Arkan Asaad
"STJÄRNLÖSA NÄTTER" ;)

www.arkan.se

Hanna Lans sa...

Arkan: Vad kul att du hittade hit! Jag hoppas det går riktigt bra för dig och din bok!?!