söndag 18 september 2011

Recension?

Jag är urkass på att recensera böcker. Jag är mer direkt. Bra, dåligt, gäsp. Och emellanåt när jag läser recensioner undrar jag om det verkligen är en recension. Kanske kan man kalla det tankar kring en bok, istället för recension? Recensioner andas ju av ett dömande, och dömanden är väldigt subjektiva, men döljs av ordet "recension". Det ordet gör att vi omedvetet tycker som recensenten. Så som man s k a tycka.

Camilla Läckberg. Varför har hon blivit så kontroversiell? Jag har bara läst en enda bok av henne, Predikanten, och bestämde mig för att inte läsa någon mer. Inte för att den var dåligt skriven, för det kan jag inte alls komma ihåg att jag störde mig på. Nej, det jag inte klarade av, det var att alla tilltänka offer faktiskt blev offer. Ingen räddades. Dessutom så var morden så snaskiga att jag mådde illa. Jag är lite äckelmagad tydligen.

Men varför får Camilla som person så mycket skit? Är hon så avskydd som mamma som det påstås? I ett inlägg som jag skrev i våras erkände jag att jag var avundsjuk. Och fick en kommentar av Camilla själv. Så då blev jag dessutom lite förälskad i henne. Men i kommentarerna diskuterades det huruvida det var ok att åka på turné och lämna sitt barn hemma under tiden. I detta fall måste jag säga att det hade varit värre att ta med barnet. Shit, vad människan hade ett hektiskt schema!

Nåväl, vad jag ville säga var väl bara att vi alla gör så gott vi kan. Både i arbetslivet och som föräldrar. Som en klok väninna sa till mig en gång: Som förälder kan vi bara räkna med att vi gör 50% rätt. De där 50 procenten fördelar vi alla olika.

Jag avslutar med att säga att jag respekterar Camilla Läckberg som författare och som livspusslare. Och fortfarande är jag en smula förälskad. Och avundsjuk.

12 kommentarer:

Joanna Björkqvist sa...

Intressant att du tar upp detta. När jag skrev om din bok hade jag som rubrik just "Tankar kring Som någon annan bäddar", för att skriva recension ställer vissa formativa krav, tycker jag.

I min privata blogg vill jag göra lite som jag tycker och skriva lite om mina tankar och inte helt recensera och då passar den rubriken bra.

Jag håller med om recensionen av Läckberg här, den gränsar till något annat än en recension...

Hanna Lans sa...

Det känns som att varje text jag läser om Camilla Läckberg handlar om något annat än just en recension ...

Duktiga Tjejen sa...

Jag har faktiskt aldrig läst något av henne, men alla med författardrömmar är nog avundsjuka på hennes framgång. Jag är iallafall det, det är ju exakt den sagan man vill få själv. Folk ska alltid ha en massa åsikter utan att de känner till hur det egentligen är, sånt stör mig.

Frida Åberg sa...

Jag säger gäsp till de eviga kommentarerna om hur kvinnor är som mammor. Det gâr bara ut pâ en sak, ju mer framgâng desto sämre mammor. Men man fâr inte vara för misslyckad heller, dâ blir man skräckbilden "ensamstâende mamma pâ bidrag".

En sak är verken man skapar och en annan är privatpersonen. Jag undrar hur P.O Enquist eller Jan Guillou varit som pappor. Ingen som vet? Ingen som frâgat? Aha.

Jag har bara läst Isprinsessan och den gillade jag inte pga att den inte var särskilt klurig i intrigen. Sedan gillar jag inte deckare som genre sâ den var nog bortkastad pâ mig. Som mamma vet jag inte hur Läckberg är och kommer nog aldrig fâ veta heller :).

Hanna Lans sa...

DT: Det stör mig också, men jag inser också att människor alltid kommer hålla på så där. Man får lära sig att förhålla sig till det bara. Men trist är det.

Frida: Exakt! HUR är papporna som pappor? Det där med jämlikhet på alla områden har vi inte nått till, helt klart. Jag tänker också att det är det eviga syndromet "madonna eller hora" som hela tiden avspeglas i hur vi ser på kvinnor. Vem började med detta? Bibeln??

mockapocka sa...

Jag vet i alla fall att JAG gör så gott JAG kan utifrån MINA förutsättningar. Vad och hur andra gör är liksom inte min business. Men visst kan jag också bli avundsjuk på folk som gör precis det som jag skulle vilja ha mod eller kraft att göra med inte gör.

Hanna Lans sa...

Mockapocka: Då är vi två!

NEWYORKMAMMAN sa...

MÅSTE du ta upp detta nu igen?!!!;-) Som jag kämpar för att glömma vårt lilla kommentarsutbyte. Det blev så dumt. Nu säger jag inget alls. Man kan ju inte annat än vara avis på hennes marknadsföring. Den skulle du försöka lägga vantarna på. Jäkligt duktig affärskvinna. Smart som få tror jag.

Anneli Stålberg sa...

Man kan inte annat än att beundra henne som yrkeskvinna.

Hanna Lans sa...

NYC: Sorry, jag tänkte inte längre än näsan räcker ...

Emmas Bokhylla sa...

Jag haller verkligen med dig, jag har bloggat om det sjalv flara ganger; varfor ar folk sa himla taskiga?!

Hon har fatt skit fran hoger och vanster i omgangar, kanns som om allt hon gor ar mer eller mindre FEL i en rad mannsiskors ogon. Tror att det handlar om avundsjuka!

Hanna Lans sa...

Jag tror också att det handlar om avundsjuka. Jag erkänner villigt att jag är galet avundsjuk på hennes marknadsföring. Jag vill också!