torsdag 1 september 2011

Frida funderar

Frida på Valadonastories har nästan läst klart min bok. Och funderar på sin blogg kring den:

Hanna är egenutgivare. Om hon är det av eget val vet jag inte (hur är det med saken Hanna?), men om det är så att förlagen nobbat detta manus är det något som inte står rätt till. Vad bra att författaren bestämde sig för att hennes berättelse skulle delas med oss, det gör vår värld lite rikare och lite ljusare.
Det är ju som så att jag skickade iväg några tunga manuskript till några tunga förlag och fick några tunga refuseringar. Varför valde jag att ge ut själv istället för att skriva om, skicka igen? Jo, för att jag inte har några som helst kontakter i förlagsbranschen. Jag tror nämligen att det hade hjälpt upp det hela avsevärt. Ja, det finns de som inte har kontakter och blir utgivna ändå, men de är långt färre än den andra gruppen. De som har kontakter eller har utmärkt sig på något annat sätt i media. Förlagen vill ha något som de tror säljer. De vill veta vad de får. De allra flesta jobb får man genom kontakter, inget konstigt att förlagsbranschen är likadan.
Men får man inte det jobb man vill ha, så får man skapa sig det själv och lära sig att ta plats. Det kanske tar lite längre tid. Men det ska gå!

11 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Exakt! Har inte heller några kontakter där märkte jag... Spånar mer och mer på att ge ut själv, spännande... Och dina tips var så himla bra, ska blogga om det efter helgen. Tycker att det är rätt synd hur kommersiellt det har blivit dör ute, men allt styrs ju av pengar... :(

Anneli Stålberg sa...

Precis, det gäller att våga styra sitt eget öde. Det har du gjort med bravur.

Desirée sa...

Precis!! Klart det går!

Kristina Svensson sa...

Jag instämmer med föregående talare. Och jag känner mer och mer att detta att samarbeta flera egenutgivare är vägen att gå. Kanske är någon bra på att kläcka marknadsföringsidéer och en annan att göra omslag och en tredje...

Hanna Lans sa...

Jag funderar på om vi egenutigvare skulle starta en egen förening och hyra monter på nästa års bokmässa. Vad tror ni? Vi skulle även kunna träffas och utbyta idéer, kontakter etc. Tillsammans är vi starka!?!

Annika, Bokplantan sa...

Att du har gett ut din bok på egen hand, skapar väldigt splittrade känslor hos mig.

På ett sätt är jag fortfarande knäckt över att ditt manus fick nobben, för det visar hur slumpmässig och oberäkneligt branschen är. Hur många böcker har jag inte läst bara det senaste året som faktiskt är mycket sämre än din? Utgivna böcker, skrivna av personer som är mer eller mindre kända.

Samtidigt tror jag att du tog rätt beslut och till slut kommer att komma längre på egen hand även om det förmodligen tar längre tid utan ett förlag i ryggen.

Kristina Svensson sa...

Jag är på Hanna!!!

Jag förstår vad bokplantan menar och håller absolut med. Jag har fått samma reaktion på min bok - att den är mer välskriven än många debutantböcker på de etablerade förlagen.

Men efter att ha gått igenom processen att ge ut en boken själv så lutar jag lite åt det som står i boken Lyckas med bokutvining. Vad ska vi med förlagen till (förutom att bli refuserade)?

Ja förlagen sitter på mkt kunskap och bra kanaler för att sälja böcker, men de drar inte igång någon stor reklamkampanj för en debutant iaf utan de räknar med att debutanten själv ska göra mycket av jobbet.

Nackdelen som egenutgivare är att man inte har någon med erfarenhet att bolla idéer med. Den nackdelen skulle en förening kunna undanröja.

Kristina Svensson sa...

Tips: Följ Hoi förlags Facebook-sida. De planerar egenutgivarkonferens i sin monter under bokmässan.

http://www.facebook.com/HoiForlag

Hanna Lans sa...

Bokplantan: Det var en komplimang till mig där någonstans, tack! :)

Kristina: Då är vi två, skoj! Ska kolla Hoi nu.

Hanna Lans sa...

Kristina: Jävlar i min lilla låda vad dyra förslag de har på Hoi!

Kristina Svensson sa...

Hanna: Ja så in i h-te. Och detta är då FÖRE tryck!! Hur många böcker och till vilket pris ska man sälja för att få igen de pengarna? Ovanpå detta så ska de dessutom ha 20% av vinsten.

(Plus att jag är övertygad om att en del av grejerna, som webbsida, behöver man starta ungefär samtidigt som man börjar skriva för att ge effekt, inte samtidigt som boken trycks)

Därav att egenutgivarföreningen behövs!