tisdag 14 juni 2011

USA och högersvängen

Nu utökar politikerna i Stockholm sin önskan om högersvängar vid rött trafikljus till att även inkludera bilar. Jag bodde i USA i sju år. Ett land där detta är tillåtet. Man vänjer sig vid allt. Först tyckte jag att det var läskigt att gå över en gata där bilar fick svänga samtidigt som jag höll på att gå över. De röda trafikljusen ska fungera som stoppskyltar. Man får svänga höger, men man måste stanna först. Men jag vet inte jag. Vi är mycket regelstyrda i Sverige och jag har svårt att tro att denna lagändring går att genomföra här. Hela vår körstil måste också ändras. En hel del gator måste dessutom byggas ut alternativt ta bort två körfiler rakt fram och ersätta den ena med endast högersvängar. Det blir konstigt om högerfilen både går rakt fram och till höger. Att vilja svänga höger vid rött ljus och vara fast bakom en bil som ska rakt fram, det borgar för mer frustration än mindre.

Jag röstar alltså nej till detta förslag.

Och nu måste jag ha mer kaffe.

9 kommentarer:

My Myself and I sa...

Jag håller med dig - röstar nej!

och så undrar jag om politiker verkligen inte har vettigare saker att fundera på.

NEWYORKMAMMAN sa...

Jag forstar absolut inte varfor man far lov att svanga hoger vid rott i det har landet. Hur har de kommit pa den befangda iden i Sverige? De ser val knappast USA som ett foregangsland?

Hanna sa...

Jodu, NYC-mumman, USA ses som ett föregångsland här i Svedala. Särskilt av dem som inte bott där. Och då menar jag bott, inte besökt under något år.

Anonym sa...

Jag hajade till, när jag läste det.
Min upplevelse var så färsk. Det var väl därför.
Häromdagen utlöstes fyra
krockkuddar i min bil, när en person körde mot rött och halvt demolerade min stackars bil.
Vi klarade oss men jag tycker att vi skall ha så stränga trafikregler som möjligt och utdela kännbara böter vid överträdelse.

vally sa...

Den anonyma är en något rådbråkad Vally.

Hanna sa...

Det förstod jag Vally! Du har ett särskilt skrivsätt som skiljer sig från andra. :)

vally sa...

Har man hört.
Jag blir nyfiken
Kram gumman

Anonym sa...

I Frankrike kan man i regel svänga till höger grönt om det är rött rakt fram. En liten grön krumelur talar om när, sâ att fotgângare kan ta sig över utan att bli nermosad. Helt OK i min mening och trafiken är inte lika dödande som i N.Y. Jag cyklar, förresten ;)

Gammelmor i Paris

Hanna sa...

En liten grön krumelur hade varit bra även i USA. ;) Jag cyklar också helst, men är en latmask som tar bilen på tok för ofta. Men inte vill jag svänga höger på rött ändå.