måndag 6 juni 2011

Sverige

Bara namnet på vårt land kan få mina tårkanaler att öppnas en smula. När man varit i ofrivillig exil på andra sidan jorden, och kämpat för rätten att få komma tillbaka, så blir det extra viktigt att få vara glad på nationaldagen utan att bli beskylld för att vara rasist. Jag vet inte hur det är på andra platser i Sverige, men i Göteborg ska man gärna fira genom att påpeka att alla är välkomna till detta land och i G-P dagen efter är det alltid, utan undantag, bilder på "nya" svenskar med svenska flaggan i händerna. Som om det vore rasistiskt att ta kort på en blond unge med flagga i händerna ...? I samma tidning dagen efter 17 maj, visas det däremot ett hav av norska flaggor och blonda små ungar. Det blir en omvänd rasism. Kan vi i år få se bilder på en tonåring med brunt hår och blå ögon, alternativt en tant med vitt hår och bruna ögon? Eller varför inte en gruppbild på en mängd olika sorters människor? Surprise me!

Ja, jag hade ett uppdämt behov av att få skriva det ovan. Utan att vara minsta smula rasist. Varken åt ena eller andra hållet.

Själva stannar vi i förorten hela dagen. Vädret ser ju lite sisådär ut, men främsta skälet till att stanna här, är att det ska vara godisregn från taket på mataffären. Det vill man (läs: sonen) ju inte missa. :)

8 kommentarer:

Hannasominteorkarloggain sa...

Ser nu att bilden i dagens G-P faktiskt är en gruppbild med olika sorters människor. Det glädjer mig. Hoppas det ser likadant ut i morgondagens tidning.

My Myself and I sa...

Fast jag har en känsla av att det har vänt, men att vi medborgare fortfarande envisas att prata om att det är vår rätt att vara stolta över vårt land, utan att bli kallad rasist. Eller?

My Myself and I sa...

På tal om något annat. Skulle visa din bok för en vän igår och då HITTADE jag den inte?? LEtade och ledade. Kanske tog min inbrottstjuv den också? :)Skumt.

Hanna sa...

Jag hoppas verkligen att det har vänt! Jag har en hel del vänner som anser att varje form av glädje över sitt land är en form av rasism. Det är säkert det som ligger bakom min irritation också.

Men, vad konstigt med boken. Fast det är stöldbegärligt gods förstås. ;)

camillos sa...

Jag ska i alla fall sjunga "du gamla du fria" idag. Med mina blå ögon... ;)

Duktiga Tjejen sa...

Kan inte annat än hålla med. Det sura är ju dock att det finns ett gäng idioter som liksom har gjort att det klassas som rasism om blonda ungar viftar med svenska flaggan och sjunger nationalsången. Menar bara att det har en grund, om än en grund vi borde ignorera och krossa.

Anneli sa...

Jag har aldrig förstått att det skulle vara fel att vara stolt över sitt land utan att anses vara rasistisk.?? Skumt!
Hoppas att godisregnet gav en härlig fångst :)

Hanna sa...

Reclaim our right att tycka om vårt land! Som om man inte kan tycka om sig själv OCH andra... Skumt. Ja, godisregnet gav utdelning. 300 kg regnade ner över knappt hundra personer. Tonårskillarna var rutinerade och stod med ett stort lakan uppspänt. ;)