lördag 4 juni 2011

Förbjud skilsmässor

Läser en ledare av Liv Landell i GT och lär mig något jag borde ha vetat. Att ensamstående kvinnor inte får insemineras i Sverige. Det visste jag faktiskt inte. Alla partier vill ändra denna lag. Nästan. Ett parti står emot. KD. För de tycker att barn ska få växa upp i en kärnfamilj. Därför kan par som vill, insemineras i Sverige. Då undrar jag om KD har någon som helst uppfattning om hur många par som separerar, hur många gifta par som skiljer sig? Med ett sådant resonemang krävs nämligen ett förbud mot att gå skilda vägar.

Risken för att barn växer upp i otrygga miljöer är oerhört stor. Man är naiv om man tror att en tvåsamhet borgar för en trygg uppväxt. Precis som Liv skriver, så kan denna lag även driva lesbiska kvinnor som när en önskan om att få bli mammor, till att kränka sig själva genom att ha sex med en man. Den här lagen diskriminerar också de kvinnor som inte lever i ett förhållande med en man, för att de faktiskt inte hittar någon att leva tillsammans med. "Hittar du ingen karl så får du heller inte få barn". Karln blir på så sätt den viktiga i detta, och fokus försvinner från det som i alla fall jag anser ska vara det kärnfrågan: En kärleksfull uppväxt för alla barn. Oavsett familjekonstellation.

Jag är ju själv ett exempel på en sådan kvinna som var välkommen att insemineras om jag hade velat. Ring på fingret och allt. Men var det en bra uppväxtmiljö för min son? Jag var ju singel ändå, trots att jag var gift. Ska KD granska sådant också? Att offentligt leva i tvåsamhet innebär inte att det de facto är en tvåsamhet. Det är en oerhört godtycklig lag. Och förlegad. Jag hoppas att alliansen kan bortse från KD i detta fall och skyndsamt skriva om denna lag.

6 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Man kan bli lite trött på KD...

Eldtunga sa...

Håller med dig. Huvudsaken är att det är en kärleksfull uppväxt för barnet!

Hanna sa...

Skönt att jag inte är ensam om min uppfattning!

camillos sa...

Att en mamma och en pappa skaffar barn är ju inte samma sak som att de där barnen får en trygg uppväxt. Ring på fingret eller inte.
Jag som själv levde i en mamma-pappa-relation vet hur det kan gå. Helt plötsligt ÄR man ensam förälder och det har gått så bra så!
KD verkar väldigt gammeldags i sina uppfattnigar.

NEWYORKMAMMAN sa...

KD verkar bli lite val amerikanskt konservativa tycker jag. De vill val även infora abortforbud?
Jag tycker det handlar mindre och mindre om barnens valbefinnande och mer och mer om att kontrollera kvinnan.

Hanna sa...

Camillos och NYC-mamman: Så sant så sant!