söndag 19 juni 2011

Lefver på bara nåd

Här i huset finns en ansenlig mängd fotografier från de tidigare ägarna. De är väl katalogiserade och tydligt utmärkta. På de flesta finns det namn på baksidan och ett förtydligande vad det är bilden visar. Årtal och i vissa fall även månad, är också ofta antecknat. Idag hittade jag en bild med tillhörande text som knep extra i hjärtat. Efternamnet på kvinnan är svårläst, men resten är lätt att läsa:


Josefina Charlotta Barell

född 21 aug 1844

Är ingenting, lefver på bara nådJag skulle så gärna vilja resa tillbaka i tiden till alla dessa kvinnor som var Ingenting, och berätta om en framtid där alla kan vara Någonting. Idag tänker jag på dig, Josefina Charlotta!

18 kommentarer:

Sofie sa...

Hoppsan, nu fick jag en tår i ögat. Ja, det kan inte ha varit lätt att leva på den tiden. Då kvinnan var helt beroende av att gifta sig.

camillos sa...

Åh vad spännande. Man blir verkligen nyfiken på historien. Vaddå lever bara på nåd? Vad hemskt det låter.
Jag har släktforkning på min farmors sida som sträcker sig till Maija Jönsdotter 1759-1815. Enligt husförhör var hon bräcklig, armbruten och sängliggande året innan hon dog. Man blir som sagt nyfiken!

MonasUniversum sa...

Du, tack för tipset. Jag tänker köpa den.

Men, en annan fråga. Har du någonsin bloggat anonymt..förut?

Hanna sa...

Sofie och Camillos: Visst är det hemskt! Ordet "nåd" är dessutom skrivet med större stil och är understruket. Jag ska se om jag hittar denna kvinnas namn i andra dokument också. Så småningom tänker jag ju skriva en bok som tar avstamp i mitt hus.

MonasU: Vad trevligt! Skriv gärna vad du tycker också, så gör du mig estra glad! (Ja, oavsett verdict.) Ang. bloggning, så nej, detta är min första blogg. Någon som har liknande stil som mig kanske?

NEWYORKMAMMAN sa...

Jag undrar så vad lefva på nåd innebär?

Hanna sa...

Jag tänker som så att "är ingenting" betyder att hon varken är gift eller utbildad eller har några som helst framtidsutsikter att heller bli det. "Lefva på nåd" tror jag betyder att hon bor inneboende hos släktingar som är mer bemedlade. Hade hon varit fattighjon så ahde hon knappast haft råd att gå till fotograf, eller finnas på bild i en sk bättre familj som de som bodde här i huset.

Så tolkar jag det hela. Har du något annat förslag så bring it on! Värsta detektivarbetet. :)

Maria Engelwinge sa...

Ja, det var hjärteknipande. Hemsk och krass människo(kvinno)syn!

NEWYORKMAMMAN sa...

Jag tror att det är något religiöst: Guds nåd...
Nu ska jag googla. Mycket roligare än forskningrapport!

NEWYORKMAMMAN sa...

Intressant: http://www.bibelsajten.nu/frageladan/question/634-vad%20%C3%A4r%20n%C3%A5d?.html

Hon var nog helt enkelt en mycket god kvinna som levde ett kristligt, ordentligt liv som dina damer godkände. Ingen käppkastning efter henne inte! Absolut inga skruvmejsar som kom farande!

Wikipedia definierar nåd: http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A5d_(kristen_princip)

Har jag gått för långt nu? Så kan det gå när man inte vill göra sin läxa! Kram!

Hannapanna sa...

Kajsa, det låter ju jätteintressant! Måste kolla imorgon, är på språng nu.

Helena sa...

Hej Hanna!

Hittar ingen mail på sidan, så jag skriver här.

Vet inte om du minns mig, men vi läste juridik tillsammans och jag surfade av en slump in på din blogg och kände igen dig. Jag minns ju att du berättade att du hade förlovat dig och skulle åka till NY. När jag läste på bloggen förstod jag att det inte gick som du hade tänkt dig. Köpte boken och har bara fyrtio sidor kvar. Tur att jag vet att det gick bra, annars hade jag dött.

Du är helt otrolig, som författare, kvinna och som mamma.

Fy fan vad du är bra.

Kram från Helena (som också dejtade Henrik, om du minns)

vally sa...

Välvillighet synonymt med nåd.
Som du beskrev Hanna.
Någon har tagit väl hand om henne.
Det måste man trösta sig med.

vally sa...

Kanske det är på sin plats med ett förtydligande av min kommentar.
Den syftar på nutid :-)

My Myself and I sa...

Fick också en liten klump i halsen. Skulle vilja åka tillbaka till 1864 och plocka med henne hem.

Marina sa...

Jisses vad man kan lära sig mycket bara av att läsa kommentarerna!! Lite nyfiken bara: Vad är det för hus du bor i, och var finns fotografierna?

Hanna sa...

Helena: Hej, vad kul att du har hittat hit! Javisst kommer jag ihåg dig, jag hoppas allt är väl? Jätteroligt att du har köpt och läst boken, jag ääälskar folk som gör det! :) Jag har ingen mail utsatt här på bloggen, men om du vill så kan du maila till: info@berghemforlag.se

Stor kram!

Hanna sa...

Vally: Tack för förtydliganden och info!

MM&I: Javisst verkar det har varit en hård tid för ensamma kvinnor!

Marina: Jag bor i ett gammalt hus från 1905 där en och samma familj levde fram till 2005 då sista dottern dog. Ingen flyttade hemifrån. Bilderna finns på en sidovind där en massa böcker är magasinerade från det första biblioteket i Gbg, eftersom pappan i familjen först skötte biblioteksverksamheten från huset. De var också välbeställda och åkte på en massa resor. Mycket prydliga och rodentliga var de också, så allt är katalogiserat och beskrivet. Jag skrev ett inlägg om detta för en knapp månad sedan, som jag tror jag kallade "Mitt Narnia" där är det en bild på sidovinden.

Marina sa...

Låter helt fantastiskt!!
Ha en bra midsommar!