torsdag 14 april 2011

Nej, nej, nej!

Nu tänker ni fel! Jag har själv inget emot organdonation av mina egna organ. Inte heller av sambons organ eller mina föräldrars, för vi har pratat igenom det här ordentligt. Min syster vill inte donera sina ögon och kommer jag ihåg rätt vill hon inte heller att hennes hud ska doneras. Själv ser jag inga restriktioner.

Jag kan göra detta utan att få en donation till en begravning. Faktiskt vill jag mycket hellre ge gratis, utan en donation på 50.000 kr för mina anhöriga till min begravning. Jag skulle heller inte kunna ta emot denna summa för någon närståendes donation. De skriver i artikeln att summan är för låg för att väcka girighet. Ursäkta? 50.000 kr är ganska mycket pengar och jag tror visst att det finns ganska många som kan tänka sig att strunta i att gamla Asta sa att hon inte ville att hennes organ skulle doneras. Barnbarnen tycker kanske att de kan ha roligare för begravningspengarna, och om inte Asta har skrivit på papper att hon absolut inte vill donera sina organ, ja då kan släktingarna obehindrat donera och minska begravningskostnaderna med 50.000 kr. En resa till Thailand för tre.

Nej, jag morrar högt och tror att de som kommit med förslaget har en saftig månadslön och tycker att 50.000 är småpotatis. Men snälla, vakna upp. Se er omkring vad folk har för pengar att röra sig med. Sedan tänk om. Om pengarna däremot betalas ut till donatorn medan denna fortfarande är i livet, ja, då får man bestämma själv och kan själv ha kul för pengarna, alternativt kunna betala sin hyra. Men man kan inte veta i vilket skick organen är på dödsdagen, så det förslaget kommer säkert inte ens på tal.

3 kommentarer:

Hanna sa...

Okej, det står 30-45.000 kr, men det ändrar inte min ståndpunkt.

Mattias sa...

Min pappa ville donera sina organ och när han dog så togs också vissa delar men begravningen i övrigt hade vi knappt råd med. Min mor är städerska och jag var då arbetslös. Det fanns en försäkring som löste ut med ett halvt prisbasbelopp. Alltså en begravning för knappt 20 000kr.
Väldigt mycket pengar egentligen men med tanke på att kistan, frakten m.m. gick på över 15 000kr så hade jag inte sagt nej till att staten betalat 45 000kr.

Hornhinnor som du förväntas ge bort gratis kostar i andra länder ca 150 000kr Ett friskt hjärta och friska njurar kostar också rätt bra.

Naturligtvis ska man ge för att man vill men jag hade gärna sett att min far fått en mer påkostad begravning än vad vi hade råd med. En gravsten var alldeles för dyr trots att det var min fars innersta önskan.

Det närmsta en thailandsresa jag kommer att komma är att äta på thailändsk restaurang varannan månad.

Det finns med andra ord 2 sidor av myntet.

Hanna Lans sa...

Hej Mattias! Tack för ditt välformulerade svar.

Du har naturligtvis helt rätt. I er situation hade det varit en lättnad att få de där extra pengarna. Men då visste ni också att er pappa var för en donation. I de fall där man inte vet, eller som i mitt fingerade fall, Asta, så kan nog detta snarare skapa en stress. Att inte kunna lita på de efterlevande.

Ett sådant här förslag kräver eftertanke. De där summorna man får utomlands, har ju också medfört en olaglig organhandel.