torsdag 14 april 2011

Att trotsa ett rättssystem

Det här med olika länders lagstiftningar. Så svårt. En kvinna har blivit utsatt för en våldtäkt i Grekland, har anmält det och blir nu själv åtalad för förtal. Hade det rört sig om en svenska i Sverige och en man i Sverige, så hade hon säkerligen inställt sig i rätten för att hon hade haft en advokat som hade talat om för henne att gången är sådan. Det hade funnits en rättssäkerhet för kvinnan och en försäkring om att rättegångskostnaderna hade fallande part fått stå för, alternativt hade det funnits möjlighet till rättshjälp.

Men att bli kallad till domstol i ett annat land? Det är riktigt läskigt. Det har jag själv blivit. Min svenska advokat skickade svar till domstolen i USA. Men de ignorerade detta eftersom jag inte fanns på plats. Som svensk tänker man att man har gjort rätt för sig, men se, det har man inte. Jag skulle ha haft ett ombud på plats som kunde företräda mig, även om det endast skulle ha handlat om att denne hade presenterat mina papper igen för domaren. Finns man inte på plats så döms det till kärandens fördel. Oasvsett hur fel denne har.

Jag hoppas att denna kvinna vänder sig till en svensk advokat som kan ta reda på hur det fungerar i Grekland. Och en grekisk advokat som kan företräda henne i domstolen i Grekland. Vill det sig riktigt illa dömer annars domstolen till mannens fördel, enbart på det faktum att kvinnan inte dyker upp, eller inte har ett ombud på plats. Om hon då måste betala vite för detta, och inte gör det, så kan det få sådana stora konsekvenser att hon inte kommer kunna resa till Grekland någonsin igen. Det spelar ingen roll att hon har rätt i att hon blev våldtagen. Man måste följa lagen i det land man blivit stämd. Det är detta som är så svårt för ett brottsoffer. De har ju blivit utsatta för ett brott, och måste nu försvara sig själva. Det är så bakvänt att man naturligtvis reagerar med att vägra.

Jag känner inte till grekisk lagstiftning, så jag kan inte säga ATT det kommer att bli på det ena eller andra sättet. Däremot känner jag till ATT det kan gå riktigt illa om man inte agerar korrekt. Oavsett om man i sak har rätt.

Uppdatering: Och ämnet fortsätter diskuteras i olika artiklar. Nu har en grekisk diplomat fått sparken för ett kränkande uttalande. Helt rätt. Vad är det för dumheter att uttala sig om svenska kvinnors sexualitet i samband med en våldtäkt?

2 kommentarer:

Sofie sa...

Oavsett hur hon gör så måste det bli hon som vinner! Det verkar ju inte klokt att de tar för givet att kvinnor anmäler män för våldtäkt för att få ut försäkringspengar. Vilka pengar skulle det vara för en svensk som bor i Sverige men semestrar i Grekland?

Hanna Lans sa...

Ja, jag håller med. Hon bara måste vinna det här! Vad skickas det annars för signaler till kvinnor i Europa? Och vad för signaler skickar det till potentiella våldtäktsmän??