tisdag 29 mars 2011

Människan och naturen

Än en gång har människan tagit sig rätten att döma över naturen. Närmare bestämt så är nu björnungarna avlivade. "De var i så dåligt skick och vi ville inte att de skulle lida." Var skälet. Att allmänheten föreslagit att björnhonan skulle sövas och forslas till ungarna, det struntade man tydligen i att se som en möjlig åtgärd. Man får väl ändå förmoda att en björnmamma som lägger sig och bevakar området från en plats som hon inte rör sig ifrån på fyra dagar, har i tanken att hon ska återvända till sina ungar så snart människodjuren går därifrån. Eftersom man förstår att veterinär och polis varit på platsen för att undersöka ungarnas hälsa, så innebär ju detta också att mamman inte har kunnat gå till sina ungar. Jag blir rejält upprörd över människans egenpåtagna rätt att bestämma. Ska det ändå bestämmas, så gör ett ärligt försök att få ungar och mamma tillsammans igen. Varför inte ens försöka söva och flytta mamman tillbaka till idet? Ibland har allmänheten faktiskt helt rätt.

Jag tänker också på den lille killen som trillade ner i idet. I en känslig ålder (som alla barn är, när slutar barnens naturliga empati egentligen?) så kommer han ha på sitt samvete att han väckte björnmamman och att han är ansvarig för ungarnas död. Jo, precis så resonerar barn och det är för jävligt att polisen/länsstyrelsen/vemdetnuvarjagorkarintetittaefter inte tar detta i beaktande också. Faktiskt. Barn är viktiga. Alla barn är viktiga. Björnbarn och människobarn.

Jag är arg. Imorse var jag avundsjuk. Solen skiner och jag läser en bra bok. Men jag är arg och kommer vara det ett tag. Morr!

9 kommentarer:

mockapocka sa...

Jag med (är arg)! Instämmer i allt du skriver angående björnar, ungar och människor! Måste vi alltid lägga oss i och tro att vi är överlägsna i alla lägen?!? Grrrrr.....

Sofie sa...

Jag blir också himla arg av det här!

camillos sa...

Jag kan inte annat än att hålla med. Stackars pojk om han nu får detta på sitt samvete.

vally sa...

Jag tycker också att beslutet fattades för lättvindigt och sätter det i paritet med hur man behandlar vargen. Där är det aldrig tal om avlivning i onödan.
Kanske låter okunnigt men kunde man inte tagit vara på en unge.

Hanna Lans sa...

Vally: Jag tycker man behandlar vargen riktigt dåligt dock. Den där så kallade licensjakten ger jag inte mycket för. De jag känner som är jägare och de jag känner som bor i skogarna däruppe, säger att det var rena kriget och inte särskilt organiserat. Morr, på den också!

vally sa...

Ja just licensjakten.
Vilket väsen det blev.
Björnarna bara avlivades utan vidare spisning.

Milena sa...

Aven jag haller med till 100%!!!
Grrrrr!!!

Anonym sa...

Så talar en kvinna med empati för allt levande. Jag blev så rörd över inlägget så Tack för de kloka orden! Hälsningar Monika M

Hanna Lans sa...

Monika M. Jag är glad att jag inte är ensam över dessa tankar. Däremot undrar jag vad de tänker på, som fattar dessa beslut? Det måste väl finnas folk som arbetar där som också har lite vanligt allmänvett i huvudet?