onsdag 9 mars 2011

Masthugget

Det finns ett antal platser i alla städer som väcker mer känslor än andra. I Göteborg är ett av dessa områden det s.k. Nya Masthugget. Hela området om drygt ettusen lägenheter, revs på 60-talet. Staden ansåg att bostäderna var otjänliga och att det skulle ges plats åt nya moderna lägenheter med bl.a. centralvärme. Man rev därför hela Masthugget, förutom den del som idag kallas Gamla Masthugget, högst upp på berget. Om lägenheterna faktiskt var otjänliga går inte att avgöra idag. Men man kan väl tro att de var i ungefär samma skick som de som faktiskt finns kvar. Dvs att de hade kunnat renoveras. Vilken kulturskatt det hade varit för Göteborg om Masthugget hade fått finnas kvar! Med en fantastisk utsikt över hamnen och om man kom från havet, en fantastisk välkomnande syn av Göteborg. Istället byggde man ett helt nytt område i betonggrått med svag anstrykning mot rosa. Kloss efter kloss. Om jag har förstått det hela rätt så är det färre än tusen lägenheter i området idag. Men större. I alla fall. Varje tid har sin charm och sitt uttryck. Nya Masthugget är färgsatt och uppbyggt på det sätt som var populärt på tidigt 70-tal. Nu har man utlyst en tävling om hur man kan färgsätta området för att se lite trevligare ut. Det förslag som vann är mycket tidstypiskt för 10-talet. Svart. Ja, Nya Masthugget ska bli svart. Visst, det ska även bli vitt och med cerise och lila inslag, men från hamnen sett kommer det vara svart. Jag tycker förslaget är snyggt, men tror att vi om några år kommer att ta oss för pannan och undra hur vi tänkte. Svart? För att det är en så himla kul färg? För att man blir på så bra humör när man ser svart? Om man istället hade tagit sig tid att renovera de gamla bostäderna, hade vi inte haft någon diskussion alls tror jag. Landshövdingehus har den effekten på de flesta. Vackra vinklar, fina färger, naturliga material. För att inte tala om alla gränder som fanns. Nu är det som det är, men jag är glad över att G-P idag publicerade ett filmklipp över det som var. Så att vi kan minnas. Och förhoppningsvis inte göra om samma misstag igen.

10 kommentarer:

Sofie sa...

Ja, det hade varit häftigt om hela Masthugget hade fått vara kvar som det var förr!

Gott! sa fisken sa...

Masthugget är härligt! Även om det kanske var finare förr.

vally sa...

Skulle det varit kvar som förr hade det blivit ett musealt område,där ingen kunde bo.
Orört och orenoverat i så fall.
Gamla möbler får man inte röra om de skall anses värdefulla.
Vet att det råder delade meningar och att det finns folk som anser att det är pittorskt med gamla bostäder.
Jag tycker att landshövdingehusen andas andra världskriget och jag vet vilken misär som rådde där.
Nu blir jag nog påhoppad.
;-)

camillos sa...

Jag var inne på Gp och kikade på filmen, kul att se hur det såg ut. Mina föräldrar har berättat en del också, pappa bodde i Majorna så med honom har vi åkt många guidade turer genom de stadsdelarna.

Hanna Lans sa...

Vally: Mina föräldrar tycker som du. Men jag tror inte att det hade varit musealt, det är ju inte Gamla Masthugget, och det är från samma tid.

Camillos: Vad kul, jag älskar guidade visningar!

vally sa...

Älskar din bok men måste pusta emellanåt.
Stark läsning.
Rekommenderas varmt.

Hanna/Morran sa...

Vad kul att du säger så Vally! Ja, man måste pusta emellanåt, särskilt på tredje delen...

Anonym sa...

Så här blev det, då ivägskickandet tog så lång tid att jag "tröck" en gång till.
Nu skall jag testa och vänta om det upprepas.

Hanna/Morran sa...

Vad konstigt att bådas kommentarer visas två ggr?

Anonym sa...

Jag stillade mig 25sekunder.
Lite väl länge eller vad tycker du?
Något knepigt är det i görningen.