lördag 26 mars 2011

Negativt - positivt

I helgen är det Textival i Göteborg. Jag knallade dit för att få tag i etablerade förlag att prata om min bok med. Dels ville jag veta om det var till gagn eller men, att ha gett ut sin bok själv om man skulle vilja att ett etablerat förlag skulle ge ut den istället. Sedan ville jag också veta hur mycket de litterära agenterna fått genomslag i Sverige. Sista frågan var en ren egocheck, är det något att vara stolt över att snart etthundra bibliotek har köpt in min bok?

Det började negativt med att det är till men för min bok att den redan har getts ut. Då tänker förlagen att den redan har nått den marknad den kan, och alltså inte är lönsam att ge ut på nytt. Här kan jag tycka att man resonerade lite märkligt, eftersom det är mycket enklare för ett etablerat förlag att marknadsföra en bok än vad det är för en egenförläggare. Alltså kan inte boken redan ha nått sin absoluta potential. Nåväl.

Vidare till fråga nummer två om agenter. Nej, de har inte fått särskilt stort genomslag i Sverige. Ja, etablerade författare kan ha nytta av en agent, för att de redan säljer stort och behöver hjälp med avtal etc. Jaha. Inte att tänka på för mig i detta läge alltså.

Däremot ska jag tydligen vara glad över att hundra bibliotek köpt in min bok. Man är i regel lite restriktiv med egenutgivare nämligen. Skälet har jag antingen glömt eller så var det för diffust för mig att förstå.

Ett litet förlag som är på uppgång ville dock gärna läsa min nästa bok och eventuellt ge ut den. Det håller vi tummarna för! Det är skoj att ha gett ut en egen bok, men det är väldigt mycket kringsysslor som jag gärna hade varit utan. Dessutom så har förlagen (inte mitt eget menar jag) bättre avtal med olika tryckerier och kan få till riktigt snygga utsidor, inbundet etc. Skulle jag i dagsläget försöka mig på att ge ut en inbunden version av min bok, så skulle jag hamna på ett styckpris om nästan 400 kr.

På väg hem körde jag förbi en gammal kompis. Han är en hejare på affärer, så jag kastade mig ut genom bildörren och haffade honom för att fråga ett och annat. Han hann ge mig en komplimang för mitt hår (lite skojigt eftersom jag i två inlägg försökt förminska vikten av just hår) innan jag sa att jag behövde träffa honom för att prata affärer. Vi enades om en lunch å det snaraste.

Sådär produktiv har jag varit denna ljuvliga marsdag då solen strålar ikapp med fåglarna som kvittrar ikapp med alla männsikor som vårpiffar i sina trädgårdar.

Nu ut och gräva upp amerikanska prakthallon från halva trädgården. Ett veritabelt ogräs.

17 kommentarer:

Sofie sa...

Oj, vad du hann med!

Marie A sa...

Det gäller a smida medans järnet är värmt, brukar man ju säga. Själv försökt jag gräva så gott jag kunde, men tyvärr är det allt för mycket tjäle kvar i backen, ytskrap på en sådär 15 cm. Och jag som skall gräva bort mycket!! en grävskopa kanske??

Hanna Lans sa...

Jag funderar på att hi-jacka grannens skopa. Den står där den står sedan några år tillbaka. Nu är vi inne för en kaffepaus. Har grävt upp kanske 50 förbannade hallon och det syns knappt! Tjälen är dock borta på framsidan av huset. Alltid något! Fast otaliga små scillor har fått sätta livet till i vår iver att få bort hallonen...

Marie A sa...

Varför ta bort hallonen?? Det som är så gott!

Hanna Lans sa...

Marie: Ja, vanliga hallon är det bästa jag vet. Men amerikanska prakthallon går inte att äta. De har enorma stora fina blad och rosalila blommor som sedan blir till platta hallonliknande saker. Vanliga hallon har vi också, men där är snarare problemet att de inte sprider sig tillräckligt snabbt. :)

Maria E. sa...

Å vad jag längtar efter din bok! Att du kan skriva har jag förstått genom din blogg. Det är faktiskt första gången jag köper en bok som inte har ett förlag i ryggen.

Lägg inte mer energi på att försöka få förlagen att ge ut den här boken. Kan du skriva så skriv en ny roman. En bra bok blir alltid utgiven till slut - och en etrrig författare har ännu större chans. Jag tror absolut att du har vad som krävs:).
Kram, Maria

Hanna Lans sa...

Maria: Tack för peppande ord! Jag hoppas verkligen att du ska tycka att boken är värd det. De jag har köpt av egenförläggare har jag inte förstått varför inget förlag nappat på. Samtidigt som jag ofta inte förstår varför vissa böcker HAR ett förlag i ryggen. Ibland känns det som en ren lottdragning.

Marie A sa...

Tack Hanna, då vet jag vad de är för sort, hade inte hört talas om det. Ogräs vill man inte ha om det inte ger någon skörd av goda hallon. Oftast tycker jag mig höra av andra som inte vill ha vanliga halon att det tycker att de sprider sig för mycket och på ställen som de inte vill ha dem på. Jag håller dock med dig, de sprider sig för långsamt.

nillas liv på pinnen sa...

Låter som en veritabel succé att ha fått hundra bibliotek att köpa in boken. Grattis till det!

Hanna Lans sa...

Nilla: Tack! Ja, jag tycker verkligen att det känns aningen succéartat. Så mycket mer än jag någonsin hade vågat hoppas.

Desirée sa...

400 kr????? Tryck i Estland, min bok skulle kosta 29:- inbunden där.

Carita sa...

Här fanns en hel del intressant jag vill ta fasta på, ska försöka fatta mig kort.

I Svenskfinland är jag stolt för att jag fått mina böcker sålda till sju bibliotek. Fem i närheten av orten där jag bor och två i Helsingfors.
Svenskfinlands marknad är ju liten.
Jag tycker du ska vara stolt över 100 bibliotek, fastän det kanske finns några tusen i Sverige?
Våra prestatitioner kanske på ett sätt kan jämföras eftersom det bor 300 000 finlandssvenskar i Finland. Att alla sedan skulle vara intresserade av litteratur kan man ju inte säga, och så finns det finnar som kan läsa svenska verk, och en viss publik har jag ju i Sverige också... nu kom jag på sidospår.

Jag har inte ens tänkt på att ett etablerat förlag skulle vilja ge ut en bok jag redan gett ut. Så det försöker jag inte med.
Däremot kanske jag försöker få ett etablerat förlag att ge ut min tredje bok. Vet inte om det då är ett minus att jag gett ut två på eget förlag? Särskilt som den tredje är en fri fortsättning på de två första...

Du ska vara stolt över din bok Hanna. Och det kommer nog den dag då ett "riktigt" förlag vill ge ut dina böcker.

Förresten. Har du tänkt på att sätta ut recensioner som tidningar skrivit om din bok här på webben? Eller kommentarer av läsare? Eller finns sådana redan någonstans?

Hanna Lans sa...

MM&I: Är det inte sådan där "Vulkan" kvalitet då? Dvs med en ganska så kass inbundning? Om det är en snygg med vikt papper om, så vill jag gärna ha namnet och kontakt info!

Carita: Jag är stolt över att ha skrivit en bok och gett mig den på att ge ut den. På den bibliotekslistan som Bibliotekstjänst har (de största biblioteken) har jag för mig att det bara är 300 st. Och ne, än så länge har jag ingen sida där man kan skriva som läsare vad man tyckte. Men man får gärna lämna en kommentar på Adlibris sida om man vill!

NEWYORKMAMMAN sa...

Men Hannis, handlar det egentligen inte bara om att hitta rätt agent? Jag menar, ska man lyssna så mycket på vad de där muntergökarna på den där mässan sa? Fortsätt shoppa runt. Till slut träffar du säkert på någon som tycker just din bok är nästa succe. Visst tror jag att nästa bok kommer vara precis lika fabulös, men denna första har ju ett så starkt budskap. Den kan komma till stor nytta. Jag tycker inte du ska ge dig. Men lägg inte 400 spänn per bok på att trycka upp fler.

Hanna Lans sa...

NYC-Mom: jag kommer fortsätta shoppa runt, helt klart. Boken har ett viktigt budskap och sin givna publik. Även andra har nytta av den kan jag tycka, eftersom den handlar om relationer. Men visst skulle det vara trevligt med en inbunden!

vally sa...

Googla fram besked hur det står till med biblioteksbeståndet i landet.

Hanna Lans sa...

Vally: Du menar alla bibliotek som finns i Sverige? Då blir det många, skolbibliotek och så.