torsdag 1 december 2011

Scum-manifestet

Jag var publik på Debatt förra veckan. Där skulle bl.a. Scum-manifestet och Turteaterns uppsättning av densamma diskuteras. Motståndarna var män såklart. Det är ju dessa som manifestet vänder sig mot. Men det som blev pinsamt var att dessa män inte hade sett pjäsen, och ändå hade en åsikt. Om detta var medvetet av Debattredaktionen vet jag inte, men det förtog en hel del av djupet i åsikterna. Jag har inte heller sett pjäsen men uttalar mig inte heller emot den. När jag har läst i Solanas manifest har jag däremot mått dåligt. Att läsa bara en mening, eller varje mening för sig, är inget problem. Men uppradade efter varandra blir det obehagligt. Jag förstår att det är en satir, men jag förstår också att det ligger verkliga händelser bakom. Och jag ser ju också att byter man ut ordet "man" mot "kvinna" så blir texten långt mindre laddad. Och det gör mig ledsen. Så vana är vi alltså att läsa och höra förnedrande ord och åsikter att det inte längre är så laddat. Det som däremot gör mig väldigt glad, är denna fina och genomtänkta recension av pjäsen. Skriven av en man som reflekterar över rollerna och den snedfördelning som råder. Precis såhär tror jag att Turteatern ville att effekten skulle bli! Eftertänksamhet och kärlek. Inte våld och hat.

7 kommentarer:

Marcus sa...

Fast samtidigt så har han ju problem med förnedelsen och hatet som sker under pjäsen. Och han är en intelligent, trygg, genusmedveten man.

En 16-årig självmordsbenägen pojke som skall behöva tvingas se det här för att få kompletta gymnasiebetyg. Det kan väl inte du tycka är rätt? Det var det debatten handlade om från början.

SCUM har satts upp massa gånger, utan att det har debatterats. Den här gången så började debatten handla om just huruvida den var lämplig som skolpjäs. Efter det har den tack vare antifeminister och radikalfeminister eskalerats till att handla om SCUMs vara eller icke vara, samt om det finns bra manshat. Något som diskussionen inte handlade om från början.

Sedan när det gäller din kommentar om SCUM som satir. Jag har läst den och läste den också som satir, liknande American Psycho (för att ta ett kvinnohatande verk). Dock var just Solanas väldigt klar i otaliga intervjuer att det var ett manifest som var meningen att läsas rakt av. Men man kan ju ifrågasätta om det var så eftervärlden läste av den.

Hursomhelst - sätt upp Egalias Döttrar istället som pjäs för gymnasieungdomar. Då gör du alla utom extremantifeminister och extremradikalfeminister glada.

Duktiga Tjejen sa...

Jag vill läsa Manifestet. Solanas var ju rätt galen. Hon utsattes väl för mängder med övergrepp av män, så inte så konstigt heller?

Har helt missat debatten osv, så uttalar mig varken om den eller pjäsen.

Hanna Lans sa...

Marcus: Jag älskade Egalias döttrar! Du har helt rätt i att den skulle fungera ypperligt som teaterpjäs, åh, varför valde de inte den istället? Vad gäller Scum-manifestet som skolpjäs så är jag skeptisk jag också. Men jag har inte sett den, så jag baserar det uttalandet endast på medias bild av pjäsen.

DT: Den är lite förvirrad på sina ställen, men ändå intressant eftersom den skapat sådan kalabalik.

Om Solanas skrivit den allvarligt menad eller som satir vet jag egentligen inte. Men som jag förstår det har hon skrivit den som en motreaktion på samhället i stort, och då är den säkert allvarligt menad, men även när man själv skrivit något i affekt så kan man ju se det på ett annat sätt i backspegeln. Ingendera tolkningen behöver då vara mer rätt än den andra.

mamman sa...

Rördes till tårar efter att ha läst Jens Liljestrands recension, för att en man helt o fullt kunde sätta sig in i hur en del kvinnor haft det o fortfarande har!
mamman

sten, sax, påse sa...

Anders Behring Breivik har precis som Valerie Solanas skrivit ett manifest och följt upp detta med en attentatsrunda mot sina utpekade fiender. Det spekuleras även i om ABB, precis som VS, har utsatts för övergrepp i sin barndom.

Men var är teatrarna som sätter upp hans manifest? Var är alla kulturjournalister som hyllar ABB och tycker att hans manifest är en rättvis beskrivning av samhället? Beror det på att han är man som han inte hyllas på samma sätt som VS?

Hanna Lans sa...

Sten, sax, påse: Jag tänker spontant att det kanske beror på att det hände i somras, inte för drygt 40 år sedan. Jag tänker vidare att ABB faktiskt hade död på nästan 70 personer, det hade inte Solanas. Vidare tänker jag att det kanske visst sätts upp en pjäs om Utöya i framtiden. Det behöver nog inte ens dröja 40 år. Frågan är om vi finns kvar då för att få det bevisat.

Marcus sa...

Hanna:
Jag såg faktiskt Egalias Döttrar som 16-åring och minns att jag började säga att kvinnor skulle "befruska mig" som en gimick efteråt :) Jag minns också att jag faktiskt fick en väldigt stark koppling till Petronius och hans kamp. Jag minns även att jag inte var tillräcklig smart att göra könskopplingen förrän i diskussionen efter pjäsen, men det var nog bara jag :) När jag väl insåg det så ramlade poletten ner varför män har det mycket enklare på en rad områden.

Jag läste den även som 25-åring och då gjorde den väl inte riktigt samma avtryck. SCUM gjorde däremot avtryck på mig. Fast det var enbart dåligt.

Jag tycker att Liljestrand skriver väldigt bra. Däremot är de faktiskt journalistisk väldigt fegt eller bara dåligt av honom att inte ta ställning till det som debatten har handlat om - huruvida gymnasiebarn bör se den. Jag förstår att både pjäsen och gymnasieungdomars psyke är en alldeles för stor fråga för en person att bara ge ett rakt nej eller ja. Men i det här falligt tycker jag att ett tvekande borde vara tillräckligt svar för att helt avstå.

Att sedan debatten som sagt har eskalerat till den debattnivån att antifeminister pratar om censur och radikalfeminister pratar om "bra hat mot män" säger något om hur polariserad hela genusdebatten har blivit. Svaren till de två påstående borde vara självklara för varje vettig människa.

Sten, sax, påse:
Der Untergang försökte humanisera Hitler och visa de sista dagarna från hans perspektiv. Mein Kampf har satts upp som teater i alla fall Österrike. Charles Manson som är en av modern tids kändaste kvinnomördare gjorde en låt som hette "Look at your game, girl" där han sjunger om hur kvinnor är dumma i huvet som stannar hos våldsamma män. Den återgavs 1993, utan några större protester, av ett av världens största rockband genom tiderna - Guns N Roses. Kulturen är full av extremer för att provocera. Det är bara när kvinnor eller invandrare står för den som killar pissar på sig. Som Hanna skriver så kommer man snart kunna göra ett drama eller en pjäs om Breviks manifest, just nu är det dock lika passande som killen som gjorde stand up på en NY-klubb om flygplansterrorister en vecka efter 9/11.