fredag 2 december 2011

Porträttbild

Så vi snackade porträttbilder idag på mötet också. Rakt framifrån? Snett framifrån? Gruppbild? Artistisk? Realistisk? Vad ska bilden signalera? Seriösa författare? Snygga författare? Utseendet kan man tycka inte borde betyda något vad gäller en romans författare, men tyvärr gör det nog det trots allt. Men vad säljer mest, en snygg författare eller en seriös? Beror på litteraturen kanske någon säger, men gör det verkligen det? Vad är bäst, svartvitt eller färg? Ska man fotograferas inomhus eller utomhus för bästa hudton? Många frågor som måste få ett svar.
Uppdatering: Jag tänkte inte använda någon av de här bilderna, men det var dem jag hittade som kunde visa lite skillnader. På mötet pratade jag om Bokhoras bild, men nu när jag tittar på deras blogg så ser jag att det inte alls var den jag menade.

14 kommentarer:

Joanna Björkqvist sa...

Som journalist tycker jag att man ska vara så nära sanningen som möjligt. Och vad är då sanningen...?

Svartvitt är fint, men distanserat.

Jag tycker inte att någon av de två bilderna du visar här gör dig rättvisa, faktiskt. Den översta är för poserande, utan större djup.Snygg, javisst, men jag vill ha mer... Du är ännu snyggare IRL.

Den andra, för laid back... Mer som på en midsommarfest.

Du är så snygg IRL och det gäller att hitta en bild som passar det som är du.

Utomhus är fint rent generellt, men det ska vara bra ljus så man inte kisar...

Mycket att fundera på... :)

Sofie sa...

Svartvitt tycker jag. Jag håller med Joanna, den översta ser för poserande ut. Du ska väl ha en som ser mer naturligt ut och samtidigt vara snygg?

Hanna Lans sa...

Joanna: Oj, vad smickrad jag blir! Tack!

Jag vill vara snygg och se naturlig ut. Men snygg och onaturlig fungerar också. ;) Ful och naturlig går bort. FETbort!

Duktiga Tjejen sa...

Den svarttvita är assnygg!!

mockapocka sa...

Urtjusig bild, den där översta! Ser väldigt proffsigt ut. Jag gillar svartvita foton (mumsfillibabba!). Fast om det är en porträttbild avsedd att nå läsarna så vill jag som läsare ha ögonkontakt med författaren. Då tror jag även att fotot ser mer naturligt och "oposerande" ut. Kanske.

Annika, Bokplantan sa...

Din porträttbild är ju en del av de pusselbitar som bygger ditt varumärke, och för att välja rätt stil måste du först veta vilket varumärke du vill vara. Den coola? Den mystiska? Den där långt borta eller den familjära?

Målbilden först, verktygen sedan.

Om du skulle välja en bild som den poserande svartvita, som i och för sig är väldigt fin, så tycker jag att det blir en krock i kombination med din blogg som är mycket mer öppen och varmt personlig.

Eller också så skiter du i allt det där varumärkestjafset och är dig själv som på den nedre bilden! :-)

Hanna Lans sa...

Ja, det är ju onekligen så att porträttbilden ska representera varumärket Hanna Lans. Jag tänker mig en svartvit bild men tagen rakt framifrån och med ett lite trevligare skratt än det på nedersta bilden. Just nu önskar jag att jag hade haft lite längre hår, så hade det kunnat blåsa lite vilt också. Jag känner mig ju mer vild än tam oftast. Fast snällt vild förstås. :)

Joanna Björkqvist sa...

Mitt hår tenderar att blåsa vilt på alla utomhusbilder så det får väl bli min image! ;)

Joanna Björkqvist sa...

Förresten: Jag menade Bokhoras bild i alla fall. De har ju tänkt till där. Alla har svart tröja och rött läppstift...

Hanna Lans sa...

Bra att ha något som hålle samman alla på bilderna. Jag ser dock galen ut i rött läppstift, så just den detaljen föredrar jag om vi inte binder oss samman med?

Annika, Bokplantan sa...

Jag gillar verkligen Kajsa Ingemarssons bild. Hon ser glamourös och tjusig ut men utrålar samtidigt värme.

NEWYORKMAMMAN sa...

Nu har jag inte läst igenom kommentarerna men den översta bilden gillar jag! Men du kan bättre (får man skriva så?). Ett mellanting? Fast jag håller på bilden i ditt senare inlägg, den där du har längre hår. Försök få till en liknande med din nuvarande frisyr kanske? Hjälp vad ytlig jag känner mig som tjatar om detta!

Hanna Lans sa...

Jag får skaffa peruk helt enkelt. ;)

Kristina sa...

Jag skrattar gott åt alla kommentarer. Ska komma med mina åsikter.

Översta bilden är skitsnygg, men det går inte se/säga att det är just Hanna Lans.

Den nedre är lite för dålig rent fotokvalitetsmässigt tycker jag.

Vi får se vad det blir!