onsdag 14 december 2011

Att tänka rätt

I mitt inlägg från igår skrev jag i en kommentar till Anonym att jag egentligen mest reflekterat över hur löjligt det blir när den "rätta" vetenskapen endast är bevisad till 5% och för att bevisa dessa 5% så har man hittat på en partikel som man nu spenderat 60 år för att hitta. Den "rätta" vetenskapen har nämligen tolkningsföreträde framför virrpannor som pratar om möjligheten till andra energier, så som spöken exempelvis.

Anonyms kommentarer är tyvärr precis vad jag hade väntat mig och exakt det jag menar att denna vetenskap ofta står för. Ett förakt inför de 95% som man inte vet något om och ett ännu större förakt för människor som menar att de visst vet vad dessa kan bestå av. Annan sorts energi än den som kan mätas i partiklar. Partiklar som eventuellt finns, de är ju inte ens bevisade. I en kommentar av Anonym får jag höra att jag behöver söka hjälp. I en annan skriver han:

Den rätta synvinkeln är den rationella, vad fan ska vi annars gå på? Förvirrade människor som tror att deras sömnparalyser är ett tecken på högre makter?


Det finns absolut folk som är 100% säkra på att de har haft ockulta upplevelser, men det handlar snarare om psykisk ohälsa än något annat.

Vad annat kan jag säga än att jag verkligen tycker synd om enkelspåriga människor. Vad oerhört tomt livet måste vara för den som inte ens vågar titta längre bort än till en partikel som ännu inte upptäckts. Och vad är egentligen rationellt? Varför är det mer rationellt att tro på en partikel man inte har hittat, än att tro på energi som heller inte har bevisats? Same same liksom.

3 kommentarer:

Sofie sa...

Precis, samma sak!

Anonym sa...

Du skulle inte kunna vifta med dina 5% hit och 95% dit (vilka du inte ens verkar förstå sammanhanget av) utan den mest banbrytande fysiken. För drygt 80 år sedan trodde man att universum bestod av vintergatan.

Och varför skulle den nästkommande fysiken som börjar bli för abstrakt (om än matematiskt sann) för 99% av alla människor bytas ut mot pseudovetenskaper, hela den andliga lurendrejeribranchen och "självlärda professorer" bara för att "vanliga" människor som inte förstår fysiken tycker att det börjar bli för "flummigt"?

Jämfört med spöken så finns det goda skäl att tro att Higgsbosonen existerar, spökvetenskap har liksom en ganska statisk och bortviftande "ni kan inte motbevisa det"-retorik.

"Vad oerhört tomt livet måste vara för den som inte ens vågar titta längre bort än till en partikel som ännu inte upptäckts".
Den moderna naturfilosofin är mer spektakulär och förtrollande magisk än vilken "det går över människan"-ursäkt som helst, oavsett om det gäller religion eller att man tror på spöken.

vally sa...

Exakt Hanna!