fredag 26 augusti 2011

Eget förlag

Jag fick frågan av Duktiga Tjejen hur det egentligen fungerar att ge ut själv och vad det kostar. Jag svarade att man kan klicka på etiketten Författande och egenutgivning för att läsa mina tankar runt det hela. Och det kan man ju. Men man får läsa väldigt många inlägg om annat samtidigt. Så här kommer mitt försök till ett samlat inlägg om det hela.

Att starta eget förlag
Om du tjänar mindre än 30.000 kr/år på din försäljning av dina böcker, så räknas det som hobbyverksamhet, och då behöver du inte skatta eller registrera dig etc.

Kostnad
De flesta tryckerier verkar ta betalt per sida de trycker. Fundera därför på teckenstorlek, kanske kan man dra ner på den för att dra ner på kostnaden? Publit tar däremot samma kostnad oavsett sidantal. Bra om man vill ha en lättläst och luftig bok som ju blir ganska många sidor längre.

Tryckerier
Jag har tryckt min hos Publit, men om jag hade varit lite coolare så hade jag tryckt på annat ställe. Jag var osäker på hur många jag skulle sälja, och ville därför ha ryggen fri och inte stå med tusen böcker som ingen ville köpa. Publit är väldigt trevliga att ha att göra med och levererar snabbt. Men andra som jag har sett verk av och som jag själv tänker kolla upp till nästa roman, är: Bording (i Borås), GML (print on demand), Scandinavian Books (i Danmark) samt Isaberg förlag, som trycker åt andra också.

Porto
Jag rekommenderar att man alltid beställer ett provexemplar först. Min Som någon annan bäddar handlar ju om ganska dystra saker och när jag först beställde så var den i teckenstorlek 10. Det blev för mycket elände per sida på det sättet och mina testläsare slog bakut allihop. Det skulle vara större stil och luftigare. De blev väldigt nöjda med teckenstorlek 12. Dock gjorde ju detta att boken blev ett antal sidor längre, och kom över den magiska tyngden på 500 g. Det blir ett väldigt mycket högre porto då. Så det är en fin balansgång mellan vad som är vettigt att läsa och vad som är en vettig vikt.

Sättning
POD (print on demand) vill att man lägger in sitt manuskript med Indesign. Om man inte kan detta program själv, brukar de kunna tillhandahålla denna tjänst. Om man vet med sig att man ska ge ut fler böcker, kan det vara bra att lära sig detta själv. Då kan man laborera med teckensnitt, marginaler och typsnitt hur länge man vill, istället för att betala någon annan och bli stressad över att det läggs en timme till på arbetet. Jag betalade för denna tjänst, men ska nu lära mig själv. All stress som kan elimineras ska elimineras. Det svåraste är att få omslaget att lägga sig rätt. Ryggbredd etc måste tas med i beräkningarna.

Biblioteken
Om man skickar in två recensionsexemplar till Bibliotekstjänst, så läser en lektör boken och skickar ett skriftligt omdöme. Detta omdöme kan komma in i deras BTJ-häfte som biblioteken baserar sina inköp på. Jag fick ett riktigt fint omdöme och min bok har köpts in av över hundra bibliotek. Vissa låntagare har själva bett sitt närbibliotek ta in boken, det tackar jag stort för!

Bokrondellen
Här ska man registrera sig och betala årsavgiften till. Bokhandlare köper in genom Bokrondellen. Även handlare från Finland har köpt genom dem. Jag får ett meddelande från Bokrondellen om vem som köpt och hur många, så får jag skicka iväg. Det bästa med dem som köper genom Bokrondellen, är att de står för portot. Hurra!

Nätbokhandlarna
Min bok finns endast på Adlibris. Jag borde såklart ha registrerat den på Bokus m.fl. men vet ni, jag tyckte att avtalen var så krångliga och vadå F-pris och kundpris? Jag blandade ihop det hela och trodde att kundpris var det deras kund skulle betala. Men icke då, det var Adlibris som var kunden. Så F-priset och kundpriset måste man ha koll på. Utgivaren står själv för portot, så här måste du verkligen veta vikten på din roman innan du skriver avtal på pris.

Marknadsföring
I suck at this ... Har inga tips alls. Men emottager tacksamt!

14 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Vilka supertips, tusen tack!! Hur många ex har du sålt hittills? Har du tjänat några pengar? Jag är inte ute efter att tjäna pengar (helt fel grej att satsa på då, I know) men budget är alltid intressant att veta. Tack för detta inlägg, verkligen!

Hanna Lans sa...

Jag har inte tjänat några pengar, men har heller inte förlorat några. Det är fördelen med POD. Första tre månaderna sålde jag 400 ex. Sedan gick luften lite ur mig. Man ska ligga på vad gäller sälj och press etc, men det gjorde inte jag. Jag är en superkass säljare! Nu har jag sålt drygt hundra till. Det är meningen att jag ska sälja mångamånga fler. Ska bara komma på hur man marknadsför sig. Vet du?

Anonym sa...

Så bra med ytterligare information, tack!!

Anneli Stålberg sa...

Tack! Superbra med en massa tips!

Hanna Lans sa...

Det gäller att dela med sig av det man kan. Tillsammans blir vi starka och en kraft att räkna med i förlagsvärlden! :)

Maria M sa...

Kan du inte slå nyhetsmorgon en signal och se om de inte väldigt gärna vill att du kommer och pratar om din bok nu, istället för då när de ringde så olämpligt?
Tror att det är ett ypperligt sätt för marknadsföring.
Även de där människorna som recenserar böcker i en massa olika program, tex Gokväll kanske kan göra nytta, om det dimper ner ett ex hos dem :-)
Eller räknas det som muta då kanske så du får sota dyrt för det i efterhand?
Kram!

Hanna Lans sa...

Maria M: Jag har fortfarande kontakt med dem då och då, så helt kört kanske det inte är. Mitt stora problem är nog att jag inte kan ringa upp och övertyga särskilt väl. "Vill ni inte, nejmen då så, hej då" Istället för något mer påstridigt.

Joanna Björkqvist sa...

GRYM sammanställning! TACK säger jag och ler! :)

Hanna Lans sa...

Joanna: Tillsammans kan vi hitta all info vi behöver! Håll tillgodo så länge med det jag kan.

Kristina Svensson sa...

Intressant! Får jag fråga varför du funderar på att inte trycka på Publit nästa gång? Jag hade funderingar på dem till nästa bok (eller näst-nästa, det går inte att trycka en bok med bilder hos dem, då blir man ruinerad).

Jag satte min bok själv i Word. Det funkar bra att sedan bara spara som pdf, tillräckligt bra iaf :-).

Hanna Lans sa...

Kristina: Jag vill ha hårt omslag nästa gång. Dessutom blir inte nästa bok lika lång, så jag borde få ner priset på andra ställen.

Kristina Svensson sa...

Intressant, vi kanske kan slå oss ihop om prisjämförelser? Nästa bok ska bli en coffee table-bok (presentbok). Och då är ju hårda pärmar, eller åtminstone laminerade med flikar viktigt.

Duktiga Tjejen sa...

Jag har inga tips förutom att blogga, skicka recensionsexemplar och sprida ordet. Det tycker jag att du har lyckats bra med! Allt är ju ett hjul liksom. Är inte sp mkt för "fula knep" heller som ge gratisgrejer om man köper boken osv men bra att andra gör det :)

Hanna Lans sa...

Det där med recensionsexemplar tycker jag är svårt. Jag vill gärna veta att den kommer fram till rätt person. Jag måste nog dessutom fila på presentationen av romanen. Kanske ska jag helt sonika sno en av era recensioner, ni skriver så mycket bättre om min bok än vad jag själv gör!