fredag 5 augusti 2011

Arbetsprocess

Idag på Debutantbloggen kan man läsa ett bra inlägg om arbetsprocessen vad gäller manuskript. Jag känner igen mig i allt, förutom alfaprocessen. Jag lämnar helst inte (hittills i alla fall, vad vet jag, har ju bara skrivit tre manus än så länge) ifrån mig manuset för genomläsning till någon annan, förrän i betaprocessen. Jag kör gärna några egna vändor först.

Nu har jag låtit mitt andra manuskript vila under hela sommaren. Dels p.g.a. att jag behöver lite information om en liten sak, som är ett nyckelmoment i texten, för att skriva liter mer detaljerat på ett ställe. Dels för att jag behöver lite luft mellan mig och texten. Det blev lite väl intensivt där i våras. Om två veckor tänker jag ta tag i det igen. Varför just om två veckor undrar ni? Jo, för jag behöver en ny dator och lite egentid för att sätta mig igen. Och det är inplanerat till om två veckor. Tills dess djupdyker jag i nya jobbet och allt skoj som hör till detta!

4 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Jag undrar hur min process är egentligen, jag har inte riktigt tänkt på det, även fast jag har börjat på mitt andra manus. Det första (nu inskickat, känns så overkligt!) lät jag bara en annan läsa hela och vissa bitar läste andra. Jag skrev när jag kände för det, men själva korrarbetet tog typ hundra år och blev verkligen som ett jobb! (Förutom att jag redan jobbar heltid...). Kanske ska ha mer struktur nu i framtiden?

Läste förövrigt inlägget på Debutantbloggen tidigare idag! Intressant att läsa om hur folk gör. Jag är så ostrukturerad...

Anonym sa...

Ja, det var intressant att läsa, tips fick jag också. Igår såg jag på någon blogg (kan för mitt liv inte hitta tillbaka till vilken så tyvärr kan jag inte länka) att denna någon efter första bokens ostrukturerade händelser som aldrig gick att sammanbinda nu hade ändrat taktik. Hon gör nu en "ramindelning" med kapitel och så och vad de ska handla om på ett ungefär. Låter som en bra idé. Jag tror att det är lättare att "ta ut svängarna" om man börjar med att "hålla sig inom ramindelningen". Detta blev en låååång kommentar men ämnet engagerar :-) Och så måste jag säga att jag hoppas ni fikar en massa och pratar och har det mysigt på cafét!

Monica O Kolkman sa...

Jag lämnar inte heller ifrån mig manuset förrän i betaprocessen. Har gjort misstaget tidigare att låta en läsare läsa tidigt, men det fungerade inte så bra.

Hanna Lans sa...

Helena: Jag känner igen det inlägget, kan det ha varit Kim Kimselius som skrev om det? Det lät i alla fall väldigt vettigt och jag ska försöka mig på det med nästa manus!