lördag 21 maj 2011

Öppenhet

Jag är inte den som brukar dra USA som ett gott exempel på hur ett land kan fungera på bästa sätt. Men det händer trots allt då och då. Civilkurage exempelvis. Är det något vi svenskar kan lära oss av amerikanerna, eller, jag kanske borde säga newyorkborna, för det är dem jag jag jämför med, så är det just civilkurage. Och så är det det här med tolerans. Även under ockupationen av Irak och terrordåden på Manhattan, så gick muslimska kvinnor och män oantastade på gatorna där. Ja, jag vet, det var inte muslimerna som grupp som utförde det hela, med det är de som till stora delar fick ta smällen. Ingen ringmur av poliser krävdes framför moskéer, inga "amerikademokrater" ställde till med demonstration. Så jag tänker att det har en poäng det där med att bygga upp ett land från scratch med en uppsjö olika nationaliteter. Toleransen för olikheter blir högre. (Nej, jag tänker inte dra in native americans och det sätt de så tragiskt skändades och förtrycktes, för det är en historia i sig.)

Jag upplevde hur det var att leva som främmande fågel i annan kultur och det har gjort att jag har större förståelse för främmande kulturer i Sverige. Det där skrämmande som många svenskar verkar tycka om olikheter, det är likadant tvärtom. Det är skrämmande att flytta till en annan kultur och då blir det väldigt viktigt med en anknytning till den egna kulturen. Utan att för den skull konkurrera med varandra. Samexistens fungerar alldeles utmärkt. Det är en av de riktigt bra sakerna med New York. Samexistensen.

Så den där moskén på Hisingen, den stör inte mig. Men jag hoppas att den blir riktigt vacker, för något som verkligen stör mig, det är all eländig arkitektur som ploppar upp i Göteborg. När ska man ta ansvar för stadsbilden och göra något vackert, och inte bara ha budgettänk vid nybbyggnation?

7 kommentarer:

camillos sa...

När jag jobbade i valet i söndags mötte jag många människor från alla möjliga länder. I den stadsdelen jag jobbade var nog en bra bit över nittio procent från andra länder. Jag var i alla fall väldigt facinerad av alla dessa gamla (den äldsta var 92 år) utländska människor som trots att de inte pratar svenska ändå gick och röstade.
Det är inte helt lätt att rösta och vi fick förklara för var och varannan att man bara fick lägga EN röstsedel i kuvertet och så vidare. I andra länder har man kanske andra system för allmänna val. I en del länder kanske man inte ens får rösta.
Jag vet inte om jag hade vågat gå och rösta i ett land där jag inte fattar språket.

Hanna Lans sa...

När jag bodde i NYC följde jag med min dåvarande när han skulle rästa. Det var i det valet då Gore blev vald och sedan helt plötsligt inte. Nåväl, där stod jag i kö som sällskap och blev helt plötsligt inföst i ett röstingsbås. Där har de en apparat som man röstar med, inte papper som här. Herregud, jag hade alltså kunnat rösta utan att vare sig vara medborgare eller ha Green Card! (Hade jag inte vid tillfället.) Snacka om rättsosäkert. Jag hoppade ut ur båset och påtalade misstaget, då visade det sig att jag inte ens skulle ha fått stå bredvid i kön, utan skulle ha väntat utanför. Den som gjorde fel var alltså redan i insläppet till lokalen. Inte undra på att det blev fel på andra sätt i det valet också...

NEWYORKMAMMAN sa...

Men...de har ju inte ens röstlokaler här. De röstar i vår lobby för 17! Hur kunde dâ den som släppte in dig gjort fel?? Jag vet att jag silar myggor och sväljer kameler när jag kommenterar detta helt ovesäntliga, men jag orkar inte gå djupare just nu. Jag lovar att jag ska.
Eller lovar...kanske.

NEWYORKMAMMAN sa...

Jag tycker det är så pinsamt att stava fel...

Hanna Lans sa...

Här röstar man ju i skolorna, alla lokaler är tillfälliga. En lobby hade säkert fungerat här också. Jo, jag har för mig att jag inte ens var tillåten i det rum där valbåset stod. Eller så ville bara vakten som sa det försöka få bort ansvaret från sig själv? Det viktiga här att belysa var att det inte fanns någon som prickade av vilka som röstade. Här är det en skandal för att någon inte använt en linjal när de prickade av, så att de råkade pricka av den ovan eller under istället. Ja, det får naturligtvis inte hända, men de där kosntiga båsen i USA... HUR klarar icke-engelskspråkiga av att förstå vilken knapp som går till vad? Eller, det kanske stod på olika språk bredvid?

NEWYORKMAMMAN sa...

Man måste visa sitt körkort/ID eller annan form av leg. Dessitom måste man registrera sig innan för att rösta. Jag tror inte det är så lätt att rösta här om man inte får. Du måste identifiera dig efter att du har varit inne I det där båset tror jag. Jag ska kolla nästa år;-).

Hanna Lans sa...

Men det var det som var så dumt. Att de kollade ex-mannens id och när de skulle kolla min och att jag var registrerad och jag svarade att jag bara var med som sällskap, så fick jag gå in ändå! Det var en särskild kö för dem som var avprickade jag jag stod bredvid mitt sällskap. Så blev jag inföst i båset för att rösta. Noll koll.