tisdag 24 maj 2011

Mitt Narnia

Huset vi bor i är en aning udda. Det finns endast ett likadant till. Men det huset har blivit lite förstört av fel uppvärmning, samt renoverats ovarsamt. Vårt hus ägdes av en och samma familj mellan år 1905 när det byggdes, till år 2006 när yngsta dottern dog. Inga renoveringar hade gjorts, förutom att göra ett badrum. Den familj som då köpte huset, gjorde de renoveringar man fick göra, la om taket och fixade stammarna. Sedan skiljde de sig. Himla trist för dem, men det gjorde att vi fick möjlighet att köpa huset. Vi föll direkt för det och eftersom de flesta i Sverige vill ha ett hus de får bygga om hur de vill, så var det inte många spekulanter trots en stor tillströmning av människor på visningen.

Pappan i familjen som byggde huset, drog igång biblioteksverksamheten i Göteborg. Han skötte den utifrån sin bostad och var en av eldsjälarna till att det blev ett enda stort bibliotek istället. När det biblioteket skulle samla de böcker som fanns ute i småbiblioteken som flera skötte från sina hus, så ville man inte ha alla böckerna. De som inte följde med till stora biblioteket packades därför in och katalogiserades i en av husets sidovindar. Läs lite mer om detta på http://www.berghemforlag.se/

Att komma in i detta utrymme är som att gå in i en annan värld. Därför kallar vi det vårt Narnia. Eller, det är nog bara jag som gör. Det luktar helt annorlunda och man blir förflyttad till en helt annan värld. Jag har visserligen målat dörren i en annan färg än originalfärgen och väggarna utanför är nu vita. De var från början mörkt bruna. Dörren var ovädersgrå.

Jag har inte världens bästa kamera, men en liten känsla kan ni nog få från dessa bilder:7 kommentarer:

camillos sa...

Menar du att du har ett eget bibliotek i huset, eller i alla fall rester av det? Fräckt! Och passande att just du bor i huset, du som är författarinna o allt! Bibliotek OCH spöken, kan det bli bättre?

Marie A sa...

Vilket spännade hus du har. Man kan ju kalla det "Destiny" att just du bor där?
Borde inte dina spöken i huset vara lite nöjda med att det numera bor en författarinna i huset?

Anneli Stålberg sa...

Wow! Vilken otrolig tur du har :) Vilken inspirationskälla.

mockapocka sa...

Det bara stod där och väntade på dig, huset. Klasrt det ville ha en ägare som kunde förvalta (och utveckla) dess historia på ett bra sätt. Det är därför spökena hör av sig. De är uppspelta och glada helt enkelt.

Hanna Lans sa...

Förra ägarna undrade om vi ville att de skulle tömma sidovinden innan vi flyttade in. Vi svarade förstås NEJ! De hade tänkt göra gästrum där.

Tyvärr är inte spökena uppspelta och glada. De är sura över att vi inte är religiösa och bedriver religiös verksamhet i huset. De verkar dock ha accepterat läget nu.

Och där försvann några läsares respekt för mig. "Spöken? Sådant trams" tänker ni. Men har man sett skruvmejslar och käppar flyga iväg i rummet när man svär, så tror man på spöken sedan. I promise. ;)

NEWYORKMAMMAN sa...

Förstår de engelska, spökena? Om man säger "the f-word" kanske de inte blir arga? Jag tänker mest på hur det ska gå när jag bor där i sommar och Paris och jag sätter igång med våra "argumentationer"...

Hanna Lans sa...

Kajsa: De förstår definitivt engelska, det var en mycket berest familj. Det kan bli intressant att se om de blir upprörda över att ni är där, oss har de ju vant sig vid. :)