måndag 6 februari 2012

Genrefundering

Igår läste jag klart Tistelblomman av Amanda Hellberg. Jag läste hela lördagen och hela söndagen. Vad passar bättre att läsa i ett spökhus, än en bok om ett spökhus? ;)

Innan jul läste jag hennes Döden på en blek häst. Jag gillar Amandas miljöbeskrivningar (alla som känner mig inser att miljöbeskrivningarna måste vara out of this world, eftersom detta annars är något jag avskyr)väldigt mycket, men det var något med Döden... som gjorde att den kändes som en bok för yngre vuxna/tonåringar. Med det menar jag verkligen inget ont, men den marknadsförs som en skönlitterär bok för vuxna. Tistelblomman var däremot helt klart en skönlitterär bok för vuxna.

Jag kan inte låta bli att fundera över det här med genrer. Kan det vara så att man -och då menar jag förlaget- är rädd att vi inte är mogna för spökerier? För de tydliga spökerierna från Döden... har fått stryka på foten i den här senaste. Nu liknar det mer en deckare i härliga miljöer. Det här med att mixa genrer verkar inte svenska förläggare helt bekväma med. (Det vet bl.a. Desirée.) Språket i Tistelblomman är ännu finare än i Döden... det är kanske det som gör att det känns mer som en vuxenbok? För min del kan det lika gärna spöka en massa utan att jag för den skull tycker att det är en ungdomsbok, så det är inte det som gör att jag tycker mig läsa en skillnad.

Icke-recensent som jag är tänker jag inte förlora mig i metaforer och analyser. Jag tyckte väldigt bra om Tistelblomman, men hade förväntat mig något grymt läskigt efter att jag läste Döden... Eller så är jag helt enkelt spökluttrad efter att ha bott där jag har gjort i 2,5 år? Istället fick jag lära mig mer om Skottland och fick lite längtan efter vidder och ovädersmoln, varma drycker och välkomnande pubar!

11 kommentarer:

Sofie sa...

Tistelblomman har jag precis köpt! Kul att läsa vad du tyckte om den!

Andra intryck sa...

Jag väntar på att få hem min från posten, gillade verkligen Döden... så har höga förväntningar på Tistelblomman =)

Joanna Björkqvist sa...

Intressant...

När vi var i Skottland var vi på en guidad spökvandring och det var läskigt...

Perny sa...

Jag sitter precis med döden ... så jag har en del skräck att se fram emot då hoppas jag.

Just det där med blandade genre och att spök/fantasy nästan alltid ses som ungdomslitteratur är något som oroar mig. Jag skriver ju just en skräck/fantasy men den är riktad till vuxna. Vi får väl se hur många standardsvar jag får på den sedan :D

vally sa...

Varför är jag inte alls sådan...
Väninnan läser vampyrböcker.
Tjocka luntor är det.
Hon är bra ändå.
Det är du också.
:-)

Lovable sa...

Kul att läsa din kommentar om Tistelblomman då jag tidigare läst hur folk blir rädda av tapeter och nyckelhål m m efter att ha läst den. Folk med erfarenhet av spökerier ska kanske förvänta sig mer skräck av Döden...då, än Tistelblomman alltså. Då tar jag Tistelblomman för jag är en stor mespropp! Jag har fortfarande inte läst något av Amanda men jag är en aning nyfiken... Kram!

Hanna sa...

Perny: Enligt mig hade den också kunnat vara läskigare, men så är jag inte så lättskrämd vad gäller detta. ;)

Vally: Vampyrer är inte min grej alls! Spöken är en annan femma. :)

Lovable: Det hade jag inte trott om dig, att du var en mespropp vad gäller spöken?

Duktiga Tjejen sa...

Jag tyckte in om Döden på en blek häst... Men Tistelblomman är bra alltså? Hm... är osugen på att läsa mer av henne. Blev så besviken.

Duktiga Tjejen sa...

in om = inte om, alltså.

vally sa...

Har du nog rätt i.
Vampyrerna verkar läskigare.

Hanna sa...

Duktiga Tjejen: Jag tyckte att både språket och sättet att bygga historien skilde sig mycket åt i båda böckerna, så de går nästan inte att jämföra.