söndag 8 april 2012

Jag har fått besök

Eva Holmquist som släpper sin nästa roman, Kedjor hörs bara när du rör dig, gästbloggar hos mig idag!




Leta fakta

Det är viktigt att få detaljer rätt för att din berättelse ska kännas trovärdig samtidigt som du inte kan lägga ner så mycket tid att din bok inte blir skriven alls. Det är kul att leta fakta och det är lätt att fastna i det.

För min del har jag två olika typer av faktainsamling; utforskande och specifik. Den utforskande delen så vet jag inte riktigt vad jag är ute efter utan letar brett. Innan jag börjat skriva boken är den största delen av faktainsamlingen utforskande. Det jag hittar då styr var jag letar mer och ger mig idéer till boken. Den specifika är när jag har en konkret fråga som jag behöver svar på. Det kan t.ex. vara hur Alpha Centauri B ser ut och upplevs från en planet som cirkulerar kring Alpha Centauri A. När jag väl börjat skriva boken och under redigeringen är det här den största delen av faktainsamlingen även om jag även då gör utforskande faktainsamling.

I huvudsak så letar jag efter fakta från följande källor:

•    Böcker
•    Tidningar
•    Dokumentärer
•    Podcasts/Radioprogram
•    Nätet
•    Fotografier
•    Människor

Du kan hitta väldigt mycket information via nätet idag. Det du får se upp med är faktakontrollen. Det är inte säkert att fakta stämmer bara för att det står på en webbsida någonstans. Du måste alltså kontrollera mellan flera källor.

Böcker är också en bra källa. Det kan vara både faktaböcker, biografier, brevsamlingar, reseböcker och annat. Det finns också på de flesta bibliotek hembygdshäften som entusiaster ställt samman om hembygden. Där kan du hitta mycket information. Min bok Kedjor känns bara när du rör dig utspelar sig på ett flergenerationsrymdskepp och jag lyckades hitta både böcker och artiklar som handlade om vad som krävdes för att människor ska ha tillräckligt med mat, vatten, syre, etc för att överleva.

Bibliotekarierna är en väldigt bra resurs för att hjälpa dig att hitta relevant information. De är ofta väldigt positiva till att hjälpa till.

Människor som vet väldigt mycket om sitt område är också en väldigt bra källa. Du kan hitta dem genom att leta efter kontaktpersoner på nätet. För fortsättningen på Kedjor tog jag kontakt med ett universitet som forskade kring det ämne jag var intresserad av. Jag förklarade vem jag var, att jag skrev på en bok, vad den handlade om i stora drag och frågade om de kände någon skulle vara villig att svara på frågor kring en viss frågeställning. I det här fallet handlade det om planetsystem kring andra stjärnor. Jag fick svar med namn och har sedan haft kontakt med den här forskaren och fått riktigt bra svar på mina frågor. Överhuvudtaget har jag fått väldigt positiv respons när jag har varit i kontakt med någon och velat ha svar på frågor kring deras specialistområde. Hittills har jag aldrig fått nej. Två saker är viktiga:
1.    Tala om vem du är och varför du vill ha svar på dina frågor.
2.    Fråga och ge dem möjlighet att hänvisa till någon annan eller svara nej om de inte har möjlighet.

Det var lite kort om hur jag samlar in fakta. Hur gör du det? Har du något sätt som jag inte nämnt ovan?

Om du är nyfiken på Kedjor känns bara när du rör dig så finns boken snart ute. Release är 15 april och den finns att förhandsbeställa i Bokeributiken www.bokeri.se. Du kan också läsa första kapitlet på http://www.provlas.se/kedjor-kanns-bara-nar-du-ror-dig/.


Eva Holmquist

Ps. Du hittar mig i vanliga fall på min blogg www.ettknytt.blogspot.com