söndag 28 oktober 2012

IndieLit

Fortsätter att läsa min Damernas Värld. Kom till musiksidorna. Där får ofta debutanter halva sidan, vilket är roligt. Det som är intressant, och som jag påpekat tidigare, är att tonerna runt musik som faller utanför ramarna, alltid låter positiva. Medan tongångarna runt egenutgivna böcker snarare är det motsatta.

Nu senaste Noonie något. (Jag sitter på vinden och skriver, tidningen ligger två trappor ner, orkar inte kolla exakt namn, sorry). Hon skrev sin egen musik och spelade sedan in den hemma hos olika kompisar. Hon gick en tid på musikskolor, men hoppade av eftersom allt blev så likriktat. Tja. Så tycker jag det är med böcker. Allt ska gestaltas och det ska gestaltas på samma sätt. Men diskussionerna runt böcker har inte kommit lika långt. Där anses det vara fult att inte göra som alla andra. Inom musiken ger det en tyngd. Varför denna skillnad?

Det är inte ofta romaner berör mig numera. Man kan tro att det är för att jag är gammal och vis och intet nytt under solen och yada yada, men så är det ju inte. Det börjar bli för likriktat. Ja, det finns olika historier, men skrivsättet är likartat. Jag vill ha något annat. Mer. Annorlunda. Gripande.

Det finns kass musik och det finns kass litteratur. Men det den ena tycker är kasst, tycker den andra är genialiskt. Jag är så himla glad att det finns möjlighet att ge ut sina egna alster numera. Låt det vara musik, konst eller böcker. Eller något helt annat.

Bredd. Olikheter. Så mycket roligare kulturen blir med dessa förutsättningar!

Men istället för att säga egenutgivna böcker, så går jag nu över till att säga IndieLit. Jag är ju både internationell och cool. Eller nå't.

Nu redigeringsarbete och sedan födelsedagsmiddag hos föräldrarna.


Bilden har inget med inlägget att göra. Om vi inte är pretentiösa och säger att det är en symbol för yttrandefriheten. Att munnar skärs av för att ingen får tycka olika. Eller så ser vi det för vad det är: Halloween-snacks gjorda på äpplen, jordnötssmör och marshmallows. Inte görsnygga, men skojiga, goda och hemgjorda. IndieLips.

6 kommentarer:

mamman sa...

Fiffigt med Indie osv! Du skall få låna "De Hemlösa" av Yiyun Li, som fått olika priser, dock ej Nobel! Hon väver samman några fantastiska levnadsöden i en tid präglad av förtyrck o förnuftsvidrig politik. Dvs Kina o Mao! Hennes debutroman.

MalinC sa...

Ha! Vad rätt du har.
Är så trött på att sällan hitta böcker som fascinerar mig och att det alltid känns som om jag läst dem förut.
IndieLit åt folket!

Anneli Stålberg sa...

Så är det ju ofta, men även böcker med innehåll jag känner igen kan fånga mig om de är skrivna på rätt sätt. Det är skönt att det finns alternativa utgivningssätt så att fler berättelser kan nå sina läsare.

Hanna Lans sa...

Bredd är bra! Olikheter ger mer dynamik och större valmöjligheter.

Anna Granström sa...

Har tänkt samma sak! Frågan är verkligen VARFÖR - Vad grundar sig detta på? Mycket korkat.

Hanna Lans sa...

Väldigt knepigt. Gamla hierarkier kankse?