onsdag 23 november 2011

Vem får?

Vilka förlag får skicka in böcker att nomineras till Augustpriset? Det står under vinnarna hur många böcker som skickats in och av hur många förlag. Vilka är kriterierna för ett förlag att få skicka in? Kan Berghem förlag skicka in en bok som vi ( eh ... jag) vill nominera?

Vår nybildade förening Egenutgivarna kanske ska instifta ett eget pris? Bästa egenutgivna titeln? Skönlitterärt för vuxna, fackbok, skönlitterärt för barn och ungdom? Bästa omsättning? Förlag som växer snabbast? Vilken gala vi skulle kunna sätta ihop!

16 kommentarer:

Kristina Svensson sa...

Vilken rolig idé! Jag tände särskilt till på gala-idén. Tänker på det Daniel Åberg skrivit om årets utdelning av Augustpriset och hur de arbetat (eller snarare inte arbetat) med sociala medier. Går att läsa här: http://www.danielaberg.se/?p=8082#comments

Ett pris väcker uppmärksamhet och är en chans att skapa en snackis. Och en snackis kan synas i media.

Ur en annan aspekt är jag aningen emot tävlingar och priser. Min tes är att varje bok har en specifik publik. Några böcker har en väldigt liten och snäv målgrupp (typ: ångloksintresserade herrar från Bastuträsk över 80 år), andra har en större (typ: kvinnor 12-75 år som sett Svenska Hollywoodfruar på teve). Jag vill inte rynka på näsan varken åt ångloken i Bastuträsk-boken eller Fans av Maria Montezami-boken bara för att de inte råkar vara min tekopp. Men med den reservationen, så gillar jag idén skarpt. Särskilt galafest :-)

Kristina Svensson sa...

Känner mig som motvalls kärring idag men jag har en till reservation :-(.

Finns det en risk om man instiftar ett pris för bästa egenutgivna bok, att man poängterar just utgivningsformen, som om det vore något annorlunda?

Jag tänker så här: framtidens bokmarknad kommer se annorlunda ut och är det då så väsentligt vem som bekostat utgivningen?

Jag menar att oavsett om en bok getts ut av Bonniers eller Berghem så kan den vara korrekturläst, layoutad och ha ett omslag enligt konstens alla regler. Experter på dessa områden finns tillgängliga.

Spelar det någon roll för läsaren vad det står för förlag? Är det inte författarens varumärke som säljer boken?

Jag kanske har trasslat in mig men jag vill inte hamna i något underdog-tema. Att vi måste bevisa att våra böcker duger, för att vi gett ut dem på egen hand.

Man kan lika gärna vända på det, vi är snabba, vi ger ut böcker utan långbänkar. Vi är drivna, vi lär oss allt vi behöver och brinner för att marknadsföra och sälja våra böcker.

Fast jag vill fortfarande gå på gala-fest förstås.

Hanna Lans sa...

Det är just galaidén som tilltalar mig mest. :)

Man kan ju faktiskt tänka sig att vi kan skapa uppmärksamhet genom att göra ett boklotteri under lite festligare former. Typ som ett vinlotteri som man ofta hade på arbetsplatser "förr". Att alla egenutgivare donerar sin bok och så har man lottdragning?

Anonym sa...

Jättebra idé Hanna! :)

Anonym sa...

Jättebra idé Hanna! :)

Maria Engelwinge sa...

Säger som Malin. Fast jag hade ju tyckt att det varit kul att få vara med på ett hörn trots att jag inte är egenutgiven;). Galafesten tänker jag gå på iaf!
Puss <3

Kristina Svensson sa...

Kan vi inte ordna fest, och dela ut priser till författare som förtjänar det, oavsett vem som pröjsat för utgivningen av deras bok?

Hälsar festsugen

Joanna Björkqvist sa...

Haha, jag älskar alla de här kommentarerna! Alla vill ha galafest helt enkelt - vi skiter i anledningen! Jag är med! :)

Borstett från just den biten så är det faktiskt intressant med det första stycket i inlägget, för Korparna är förlagets första skönlitterära roman och där är ju Berghem förlag också. Det här borde vi väl ta reda på?

Joanna Björkqvist sa...

Som den undersökande journalist jag ändå är har jag nu tagit reda på allt! Kolla denna länk:

http://augustpriset.se/anmalan-2011

Du hade alltså kunnat skicka in din bok i 5 ex och varit med och haft chansen. Nästa år är dessvärre just Som någon annan bäddar rökt, just för att den kom ut för tidigt. MIN däremot funkar... ;)

nillas liv på pinnen sa...

Får man vara med i Egenutgivarna om man t ex publicerar sin roman på nätet, och alltså inte trycker en bok som kan säljas?

Maria Engelwinge sa...

Håller med Joanna och Kristina; vi har galan bara och delar ut priser som vi vill:).

Anneli Stålberg sa...

Vilken härlig idé! Jag vill också vara med, nu gäller det att bli egenutgivare minsann :D

Duktiga Tjejen sa...

Alldeles strålande ide! Är helt på. Måste bara säga upp mig från jobbet först... Sen kommer kanske lite energi tillbaka!

mamman sa...

Vilken härlig energi ni har!

Hanna Lans sa...

Nilla: Självklart! En utgiven bok är en utgiven bok, oavsett form.

Alla: Ok, jag fixar! Håll utkik någongång i vår!

Joanna Björkqvist sa...

Jag håller redan utkik - just in case! ;)