torsdag 26 juni 2014

Rosensaft

Den här författar- och omvärldsfunderarbloggen har tydligen fått karaktären av en matblogg. Här kommer ytterligare ett recept på skojig sak att pyssla med och inmundiga:

Rosensaft. Ja, du läste rätt. Så himla gott och enkelt och udda att bjuda på. Receptet kan med fördel användas med alla ätliga blommor som doftar mycket. Exempelvis syrén, älgört, fläder och lavendel.

Ca: 20 blomklasar
1 liter kokande vatten
1 kg strösocker
2 ekologiska citroner

Rensa blommorna från grenar och blad, ta bort så mycket stammar och stjälkar som möjligt eftersom dessa kan ge en besk bismak. Tvätta citronerna och skala av skalet med potatisskalare. Pressa resten av citronerna. Blanda socker, blommor, citronskal och citronsaft i en bunke och häll över det kokande vattnet. Rör om. Ställ svalt i tre dygn och blanda då och då så att sockret verkligen löser upp sig. (Alternativt koka vatten och socker och häll över blommorna etc istället för att varva sockret i bunken.) Sila ordentligt.

Ställ i kylskåp eller frys in i plastlådor och skopa upp så mycket du behöver per tillfälle. Håller sig minst ett år i frysen.


Inga kommentarer: