tisdag 19 november 2013

Gravad lax

Med ingefära, apelsin och stjärnanis:

Låt mig få bjuda på ett recept på gravad lax, såhär i påsktider. Det här är den godaste gravlax jag ätit vågar jag påstå. Urriven ur en tidning för några år sedan, så jag kan tyvärr inte ta åt mig äran själv.

Apelsin - och stjärnanisgravad lax

500 g laxfilé i bit (måste frysas i två dygn först om den inte köpts fryst.)
2 stora apelsiner
3 msk strösocker
3 msk salt
1 msk hela svartpepparkorn
2 stjärnanis
1 msk färsk riven ingefära

Lägg laxbiten med skinnsidan neråt i en lagom stor form. Riv skalet på apelsinerna och blanda med saften av 1,5 apelsin. Häll försiktigt över laxbiten så att skalet mestadels fastnar på fisken. Grovmal pepparen och stjärnanisen. Blanda alla kryddor och tryck fast på ovanpå laxen. Sätt plast på formen och ställ in i kylskåp i två dygn. Vänd laxbiten efter halva tiden.

4 kommentarer:

mamman sa...

mmmmm.... så himla gott!

Hanna sa...

Så himla gott!

Nathalia Lindvall sa...

MUMS. Det här ska jag göra!

Hanna sa...

Gör det, du kommer inte bli besviken!