tisdag 12 mars 2013

Publicera alias:et!

Men herregud, det här med kränkningar över nätet ska man inte ta lätt på. Jag pratade själv med Polisen för två veckor sedan då jag uppmärksammat saker på nätet som min son och hans kompisar trillat in på. Polisen jag pratade med var mycket trevlig och förstående. Jag frågade om de kunde komma ut på skolorna och prata om de olika övergrepp barn idag kan komma i kontakt med på nätet, för att ett besök från Polisen redan i lågstadiet, kan göra att de får upp ögonen för vad som är rätt och fel, på ett annat sätt än om vi föräldrar pratar med våra barn. Polisen menade att det skulle de gärna göra, om de haft resurser. Men går de ut till en tredjeklass, så måste de kunna gå ut till alla tredjeklassare i Sverige, och det finns det helt enkelt inte tid för. Det kan jag förstå. Däremot fortsatte han och sa att på högstadiet, brukar de ha informationsföreläsningar ute på skolorna. Mmm ... Ja, det är ju bra. Men. MEN: Då menar jag att det oftast är försent! Den generation som växer upp idag, de är en halv generation före sina föräldrar vad gäller utvecklingen och exponeringen för olika saker. Men hjälpen och stödet de behöver, kommer inte förrän i den ålder då vi, deras föräldrar, fick den. Utvecklingen i den offentliga sektorn hänger helt enkelt inte med.

Börja med att lägga ut killens alias, men därefter måste nästa punkt vara hur vi förebygger sådant här samt hur vi ger stöd och när vi ger det. Jag menar att det måste ske redan på lågstadiet!

8 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Jag blev helt galen när jag läste om flickan och om vad hon fick gå igenom. Helt sjukt! Jag tycker precis som du att det ska börjas tidigt. Herregud, men dotter kunde navigera en dator vid tre års ålder...visserligen har man ju lite mer koll då, men så snart de blir äldre är det svårare. Lätt att blocka farliga sidor, men sånt här sker ju på "snälla" sidor med chat och grejer. Mail...you name it.

Andra intryck sa...

Jag håller med dig till fullo, högstadiet är alldeles för sent. Någonting måste hända nu!

Sofie sa...

Jag håller också med publicera åtminstone alias;et! Det här måste få ett slut!

Hanna sa...

Ja, det går onekligen ner i åldrarna, att göra något i högstadiet är på tok försent!

Anonym sa...

Skrämmande är det. Och något som alla måste hjälpa till att ta itu med.

Hanna sa...

Ja verkligen!

Anna Granström sa...

Bra Hanna! Jag håller med dig.

Hanna sa...

Jag hoppas att vi är tillräckligt många som håller med mig! ;)