onsdag 2 juli 2014

Upside down-cake, Swedish style

Låt mig bara börja med att säga herregud. H e r r e g u d. Man kan baka amerikanska pajer och tårtor och så kan man baka megasuperamerikanska pajer och tårtor. Då kan man exempelvis baka en Upside Down Cake. Något jag aldrig bakat förr trots mina sju år over there. Men idag slöade jag i solstolen och sneglade mot min röda vinbärsbuske som dignade av mogna bär. Jag suckade lite över att jag inte kan äta smulpaj eftersom jag är glutenintolerant. Innan jag visste om det, så åt jag rödavinbärssmulpaj om somrarna så det stod härliga till. Mycket kan bli lika bra med glutenfritt mjöl, men smulpaj är inte en av dem. Och nej, det går inte lika bra med havregryn. Röda vinbär och havregryn är inte bästa vänner. Men i alla fall. Jag sneglade mot bären och tänkte att man borde kunna göra något annat gott. Och då poppade det upp en bild på Pineapple Upside Down Cake i medvetandet. Lika amerikansk som Cherry Pie eller nätdörrar. Nåväl, googlade lite och modifierade lite och volià: en Upside Down Cake Swedish Style med ananas och röda vinbär! Och som sagt: H e r r e g u d. Låt inte bilden lura er, detta är en bjudkaka. Med risk för att gästerna inte kommer hem för att de ätit för mycket.


Recept
2 dl Muscovado socker
1 dl smör
1,5 liten burk ananasringar
1/2 l röda vinbär

Låt socker och smör smälta ihop på spisen. Det tar ca: 10 minuter. Under tiden blandar du i en bunke:

3 dl glutenfritt mjöl (jag använde Finax, röda paketet)
1 dl mandelmjöl
3/4 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker

I en annan bunke vispar du (ordentligt) ihop:

3,5 dl strösocker
2 dl rumstempererat smör
4 ägg, ett i taget

Sedan tar du det smälta sockret och häller i en form med löstagbar kant (för säkerhets skull, dock ej nödvändigt). Därefter lägger du i ananasringarna och de röda vinbären. Jag la ananasen först och sedan vinbären men inser nu att de röda vinbären skulle i först, det hade blivit snyggare tror jag.

Tag därefter:
1,5 dl crème fraîche och klicka i ägg-och sockersmeten varvat med mjölblandningen. Häll över bären/frukten och ställ längst ner i ugnen i 150 grader ca 1,5 timme. Låt svalna i formen och stjälp sedan upp på ett fat, gärna med djupa kanter eftersom man inte vet hur mycket det kommer att rinna på sidorna.


Min rann inte alls. Lite tråkigt, men som sagt: h e r r e g u d.

6 kommentarer:

mamman sa...

Låter helt magiskt gott :) Men håller med, bilden är säkert inte rättvis! Går den att frysa in så att jag vid tillfälle kan få smaka?

Sofie sa...

OMG spännande det måste jag pröva att göra!

Hanna Lans sa...

mamman: Nu har jag fryst in i portionsbitar!

Sofie: Gör det, gör det!!

mamman sa...

Tackar, tackar :)

Kati sa...

Det ser sjukt gott ut! :P

Hanna Lans sa...

Det var sjukt gott!