måndag 18 februari 2013

Agneta Eckemyr

Uppdatering 2014-06-17: Mina tankar kring dokumentären Penthouse North.

It's the end of an era. Agneta Eckemyr flyttar tillbaka till Sverige efter 40 år på Manhattan. När jag flyttade till NYC bodde jag ett stenkast från henne och var ofta där för skvaller, vin och klädprovning. Hela min garderob var full av hennes design. Klänningar, blusar och kanske framförallt: Sidenlinnen. Jag har använt och älskat sönder varenda ett av plaggen. I min debutroman figurerar hon förbi i ett kapitel som "designern". Om du är kvinna/tjej/flicka i New York, så leder alla dina vägar förr eller senare hem till Agneta. Vi är många som fått ta del av denna underbara persons erfarenheter, galna upptåg och goda mat. Jag visade min uppskattning redan där och då, men tycker det kan vara på sin plats att göra det här på bloggen också. Välkommen hem, Agneta!


Utsikten från hennes penthouse på Central Park West

Ur dessa glas har jag druckit en och annan drink

Det var i Agnetas sovrum det mesta skedde


Såhär minns man Agneta i NYC bäst, pratglad i sängen

 Klänningen till vänster hör till mina mesta sommarklänningar.

Med Ringo

Och här ett hemma-hos-reportage i Plaza. Hennes underbara takterass med den gamla tvättstugan inhyst i tornet i änden av terassen. Åh, vilken fantastisk lägenhet!

Nejmen, sehär, ett avsnitt ur TV-serien "Skärgårdsliv".

(De flesta bilder ovan kommer från en Flickr photostream som jag hittade.)

11 kommentarer:

mamman sa...

Vilket härligt reportage i la Plaza. Kul att ha varit där :)

Sofie sa...

Vilka vackra bilder! (Jag önskar att jag också hade fått bo några år i New York.)

Charlie sa ... sa...

Hej och så härligt att hitta till din blogg! Blev så glad för din hälsning.

Jag har varit hemma hos Agneta och fått känna av den speciella stämningen. Jag såg på TV 8 play igår och hur Agneta letade hus i Skärgården ;)

Anna Granström sa...

Alltså vilken UTSIKT!

Undrar hur det känns att flytta "hem" efter 40 år... Var är då ens hem?

Hanna Lans sa...

Det här är en av de mest fantastiska lägenheter jag varit inne i på Manhattan! Inte för att den var störst, bäst planlösning, vackrast etc, men läget, och charmen, wow! När Christo hade sin "utställning" i Central Park så var Agnetas lägenhet överlägset den bästa utsiktsplatsen.

Lotta: Ja, du bor ju därborta, så som sagt, alla vägar bär till Agneta. :)

Anonym sa...

Hej Hanna och alla er andra som läser detta. Jag heter Anette och stod Agneta nära under de 10 åren jag bodde i new york. Jag flyttade tillbaka till Europa 2004 pga av kärleken och Agneta kom på mitt bröllop i Sverige 2007. Efter det så tappade vi tyvärr kontakten och jag skulle så gärna vilja få tag på henne. Kan någon hjälpa mig? Tack till alla för allt ni har delat med er - era ord och bilder om Agneta är underbara! Anette

Hanna Lans sa...

Hej Anette!
Agneta har flyttat hem till Sverige igen och befinner sig i Stockholm.

Anonym sa...

Hej Hanna, tack för ditt svar. Jag såg hennes inbjudan till avskedsfesten i våras men visste inte mer än så. Om du har tillfälle och känner dig bekväm så skulle jag bli så glad om du kunde dela med dig någon typ av kontakt info till henne. Den Agneta jag känner har nog ingen email men kanske ett mobil nummer eller hem nummer? Jag förstår om det känns avigt eftersom vi inte känner varandra men o,m du skull kunna tänka dig att dela med dig av någon kontakt info så har jag följande email; Anette@Salsgard.net
Om du inte vill förstår jag självfallet. Tack igen! Vänligen Anette

Hanna Lans sa...

Hej Anette! Eftersom flytten innehåller lite för privata detaljer, så ger jag inte ut det. Men visst är det trevligt att höra att fler har uppskattat hennes generositet och skojiga personlighet!

Anonym sa...

Hej Hanna,
Nej det förstår jag. Jag hoppas att jag får tag på Agneta någon annan gång. Hälsa henne från mig om du från chansen. Tack igen för din fina blogg! Vänligen Anette

Hanna Lans sa...

Tack för att du har tittat in här och välkommen tillbaka!