onsdag 13 februari 2019

Bortförande och kvarhållande av barn

Eller kidnappning som det brukar stå i tidningarna. Dessa rubriker som innehåller så mycket sorg mellan raderna. Det handlar nästan uteslutande om föräldrar från olika delar av världen som har separerat och inte är överens om i vilket land deras gemensamma barn ska bo. Där desperationen gör att den ena tar barnet från den andra föräldern och försöker föra bort eller tillbaka barnet till sitt eget land.

Jag förstår denna desperation till 100% eftersom jag varit en av alla dessa föräldrar. Tack och lov har jag kloka vänner och familj, som såg till att jag höll mig lugn och inte gjorde något olagligt. För så är det, det är olagligt att föra bort eller kvarhålla ett barn i ett annat land mot den andra vårdnadshavarens vilja. Den som gör detta riskerar att både bli av med vårdnaden och umgänget med barnet.

Det finns en internationell lag som ska kunna tillämpas i de fall vårdnadshavare tvistar i denna fråga eller har försvunnit med det gemensamma barnet. Den sk Haagkonventionen och bortförande och kvarhållande av barn. Gott så. Det är bara det att alla länder inte tolkar denna konvention på samma sätt ... Och hoppla, där försvann en hel del av rättsskyddet som man trodde att man kunde luta sig emot.

För den som vill läsa mer om hur det kan gå för föräldrar som kämpar från olika länder och med hjälp av två olika länders lagstiftningar, vill jag rekommendera att läsa eller lyssna på min "Som någon annan bäddar". Jag är jurist och skriver på ett lättillgängligt sätt så att alla kan förstå. Så mycket som det går att förstå, det är inga enkla saker detta med internationella lagar.

Sagt om boken:

"Oerhört spännande!"
"Usch, jag hoppas att det inte hänt på riktigt ..."
"Jag kunde inte sluta läsa."

Lyssna på Storytel: 

Lyssna på Nextory: 

Läs som e-bok: 

Låna på biblioteket för din läsplatta: 


Om ditt bibliotek inte har tagit in boken så kan man göra ett inköpsförlag, så tar de in den! Älskar biblioteken!

4 kommentarer:

Anders Kämpe sa...

Hej Hanna, jag kunde inte ens ana att jag själv skulle bli drabbad sju år efter vi filmade din debutroman. Men den här gången här i Sverige. Och en socialtjänst som man får ta sig i pannan för. I skrivande stund är det över tre månader sedan jag såg min lilla dotter, 3 år. Att bli anklagad för alla möjliga värsta saker man kan bli som man och sedan en socialtjänst som skyddar mot fel förälder. Mitt livs värsta mardröm. Jag trodde inte ens en människa kunde vara så elak att använda sin egen dotter i kampen om egen vårdnad.

Hanna sa...

Men Anders vad bedrövligt! Vet inte om du bor i Gbg men det finns en mycket bra socionom på Familjerätten vid Järntorget. Bernt Eahlsten. Kanske han kan ha förslag på vad du kan föra. Min advokat har halvpensionerat sig men det kanske kan vara bra att se om hon kan rådgöra med dig, googla Birgitta von Sydow.

Hanna sa...

Wahlsten skulle det stå.

Anders Kämpe sa...

Hej, tack får hjälp, bor utanför Malmö nuförtiden. Separerade för två år sedan men ex ger sig inte. Så ny omgång i tingsrätten.