söndag 11 augusti 2013

Staccatokapitel

Nu har jag sammanställt vad mina testläsare tycker om mitt femte manus. Vissa saker tycker de samma om, och andra tycker de helt olika om. Där de tycker samma måste jag rätta mig och skriva om, där de tycker olika försöker jag se vad jag själv tycker och bestämmer mig efter det. De två gemensamma punkterna är:

1) Jag skriver för korta kapitel. En kallade dem passande nog för staccatokapitel och jämförde med Dan Browns sätt att skriva. Som jag ju gillar, men eftersom de tyckte att kapitlen bör vara lite längre, så lyssnar jag på det och skriver om. Det dumma här är att jag hade dem längre från början och valde att korta ner dem nu innan sista redigeringsomgången för att se om det fungerade. Det gjorde det tydligen inte.

2) Jag väver ihop två historier, en nutid och en dåtid, i den dåtida delen är språket lite för uppstyltat och flyter inte lika bra som i nutidsdelen. Här har jag en aning om hur jag ska ändra för detta har gnagt lite i mig också.

En jobbig sak som de tyckte helt olika om, och jag menar verkligen helt olika, är miljöbeskrivningarna. Allt från att de var på tok för detaljerade, till att de var fantastiskt väl detaljerade så att man därför kunde leva sig med på ett bra sätt ... Men miljöbeskrivningarna var kommenterade av alla, så intryck har de ju tydligen gjort i alla fall. Svår nöt, den där sista.

Allt som allt måste jag rekommendera att fixa testläsare och hoppas kunna göra det igen.

8 kommentarer:

Kati sa...

Vad härligt med feedback från flera olika håll. Det är ju jättebra att veta vad alla säger samma om, till skillnad från att bara ha en persons åsikter.

Åsa Hellberg sa...

Jag hatar miljöbeskrivningar medan andra läser sådana och njuter. jag tror att du få känna efter i din egen mage. När jag läser din bok kommer jag helt enkelt att hoppa över de styckena, det är jag van att göra :)

Hanna sa...

Kati: Ja, och särskilt som de har olika läsbakgrund, det var väldigt givande.

Åsa: Jag avskyr olika i olika böcker, men generellt är inte dialoger någon favorit. Där skummar jag mest. Men boken kan ändå kännas riktigt bra trots vissa mindre bra partier. Och alla kan verkligen inte gilla allting.

Jag älskar att skriva, älskar!

mamman sa...

För tusan, vad duktig du är o alla andra som faktiskt kommer till skott o skriver, utan er vore livet astråkigt! Tack Hanna o ni andra ;)

Andra intryck sa...

Vad roligt med feedback! Klura lite på miljöbeskrivningarna, själv tycker jag om att läsa dem men är dålig på att skriva dem.

Anna Granström sa...

Kul! Jag tycker dock inte alls att kapitlen är för korta! Jag gillar iofs korta kapitel... Tycker att längden var alldeles lagom. Däremot språket i dåtiden håller jag ju med om, och för mig var det för mkt miljöbrskrivningar i början. De tog bort spänningen lite och jag blev lite otålig... Ville liksom framåt :) Boken kommer bli superba!! Alltså den är redan riktigt bra, men du förstår vad jag menar.

Trillingnöten sa...

Bra med input och konstruktiv kritik! Man lär sig väldigt mycket på det...det är ju trots allt inte bara författaren som ska läsa boken, utan den ska tilltala så många...

Hanna sa...

mamman: Tack för tacket!

AI: Ska klura lite och se om jag får till ett mellanting.

Anna: JAg var korkad nog att korta kapitlen efter att du hade läst. Visserligen bara de i början, men det fungerade inte. Ska ändra tillbaka. FAst arbeta om miljöbeskrivningarna för jag vill ju inte att läsaren ska somna. Du är förresten den enda som läst hela förutom Newyorkmamman i första skedet.

Trillingnöten: Jättebra!!