tisdag 27 augusti 2013

Äppel/päronmarmelad

Som en nål i en höstack. Ungefär så var det när jag letade efter receptet på världens godaste marmelad. Men den som söker den ska finna, och voilà, den lilla lappen med det goda innehållet dök upp!




För den som har svårt att läsa min fantastiska handstil, så kommer här receptet lite mer lättläst:

Recept:
1,5 kg äpplen eller päron (eller var wild and crazy och blanda?)
saft av 2 pressade citroner (säkert är det gott att ta med zesten också.)
3 dl vatten
8 dl strösocker
1 vaniljstång
2 tsk röd Melatin (som jag av någon anledning har strukit, varför vet jag inte)

Gör såhär:
Skala och riv äpplen/päron grovt. Eller tärna i små bitar. Allt utom melatin lägges i kastrull, koka tills äpplena/päronen är mjuka. Tag bort från värmen och tag bort vaniljstången. Blanda melatin med lite socker och tillsätt blandningen långsamt och rör om. Stormkoka i 2 minuter, skumma väl. Tag bort från värmen och häll i varma burkar. Smeten är ganska lös, men tjocknar snabbt när den svalnar.

1 kommentar:

mamman sa...

Den som söker finner :)