måndag 10 oktober 2011

Skummar

På senaste tiden har jag skummat igenom många böcker. Det börjar så lovande. Jag läser och myser. Men när lite mer än hälften är genomläst, så händer det något. Jag tröttnar. Det kommer sidohistorier, görs en bakåtdykning i någons liv, dialogerna ger inte så mycket längre, utan handlar mest om det som redan hänt i boken. Så jag skummar. Fäster blicken på mitten av sidan och får på så sätt in det mesta. Jag missar inget, men det förhöjer tyvärr inte läsupplevelsen. Jag vill njuta av hela boken. Njutningen uteblir när man skummar. Men om jag skulle läsa varje mening så som jag gör till hälften, då skulle inte läsupplevelsen bli så bra heller, jag skummar ju av en anledning. Vill jag gärna tro i alla fall. Nej, ge mig en bok utan alltför mycket dialog, med lagom mycket gestaltning och utan sidospår, så läser jag nog hela och njuter. Något tips?

6 kommentarer:

Joanna Björkqvist sa...

Intressant... Och jag tänker genast på min egen bok... Jag kanske har för mycket dialoger...?

Jag gillar ju Timmarna av Michael Cunningham (har vi pratat om den?) och Niceville av Kathryn Stockett var också bra... Patrik Sjöbergs Det du inte såg är också en bladvändare...

Duktiga Tjejen sa...

Jag tror inte att vi har riktigt samma boksmak såsom jag har förstått det, hehe. Skulle också tipsa om Niceville annars, den har inget överflöd enligt mig.

Jag älskade även Emma Donoghues Room samt Chris Cleaves The Other Hand, men vet inte om du skulle gilla dem lika mycket som jag.

Linnéa i Denver sa...

Mm jag känner igen mig. När det är sidor upp och sidor ner av dialoger tappar jag jag lätt intresset. Då kan jag tjuvlyssna på konversationer i stället. Jag föredrar när böcker blandar dialog med... analys I guess?

Hanna sa...

Joanna: Jag avskräcktes av den lilla texten och de många sidorna i Niceville.

DT: Du verkar ha mer raffinerad smak än vadjag har. :)

Linnéa: Skönt att jag inte är ensam!

Anneli sa...

Jag håller med om dialogen. Den kan vara mycket tröttande :)
I mitt manus finns det inte så mycket dialog, en rak berättelse och lite för lite gestaltning ;)

Hanna sa...

Anneli: Det låter som en bok för mig! :)