tisdag 11 oktober 2011

Och vad gäller Adlibris

Så tar de 20% av F-priset. Mitt förslag är att man beställer hem sina böcker, därefter väger dem. Då kan man ta reda på portot för böckerna. Lägg denna kostnad på tryckpriset, lägg därefter på för Adlibris avdrag. Då har du F-priset du ska ta från dem. Adlibris har visserligen bra avtal vad gäller portot, men det är lika bra att play it safe.

Nu ska jag erkänna en rejält pinsam sak. *Blir alldeles rosa om kinderna* Men: Mitt bästa motto här i livet är: Lär av andras misstag ty du kan aldrig leva länge nog för att begå dem alla själv. Till detta krävs ju faktiskt att man delger varandra sina misstag, så nu gör jag det:

Min första leverans till Adlibris var på tio böcker. Samtidigt som de skickade beställningen skickade de även portolappar till mig. (Jag hade i mitt avtal även inkluderat ett avtal om fördelaktigt porto.) De skickade tio stycken portoklistermärken. Oerfaren som jag var, så la jag alla tio böcker i varsitt kuvert, och en portolapp på varje kuvert. Hade jag tagit det lite lugnt, så hade jag förstått att det skulle vara en portolapp per beställning, inte per bok. Jag hade alltså satt på ett porto om 50 kr per bok ... Listen and learn. Ta alltid den tid du behöver för att göra på rätt sätt.

Förresten glömde jag i tidigare inlägg att skriva en adress till Bokrondellen. De ska ha ett katalogexemplar av dig, detta skickas till: Bokrondellen, Box 2052, 103 12 Stockholm. Bra att veta är att de inte kräver f-skattsedel av dig som förläggare. Däremot kan vissa stora inköpare, som CDON m.fl. inte handla utan f-skatt, för då måste de betala sociala avgifter m.m. (För ett år sden var det så med dem i alla fall.)

4 kommentarer:

Joanna Björkqvist sa...

Jag tackar mjukast igen, för att du så generöst delar med dig av dina tankar och erfarenheter!!!

Jag och min man har ett företag som kan ge ut böcker så f-skattsedeln är inget bekymmer, men bra att veta allt det där tekniska...

Jag försöker ta all tid jag behöver för att göra rätt och det bästa av allt är att jag har så kloka vänner att fråga också! :)

Anonym sa...

Jättebra att få veta! Tusen tack.
:-)

My Myself and I sa...

Skriver man sep avtal med Adlibris? Jag trodde att bokrondellen räckte om man tryckte POD?

Hanna sa...

Joanna: Vad praktiskt, då kan du dra av för porto etc redan från början!

Helena: Varsågod!

MM&I: Det kanske är olika hos olika POD? Eller olika avtal? Jag måste ha separat avtal med dem i alla fall.