tisdag 4 januari 2011

Och nu blir det matblogg!

Recept till Big Apple tjejen:

Världens godaste marmelad gör man såhär:

1,5 kg äpplen eller päron (gamla har mest smak)
1 citron
8 dl strösocker (4 cups?)
1 vaniljstång (eller två om man tycker mycket om vanilj)
Melatin eller annat för marmeladkokning

Riv frukten på grövsta rivjärnet. Riv citronen på minsta och pressa ur saften. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Blanda allt, utom Melatin, (även den urskrapade vaniljstången och urskrapet) och koka (ja, det blir mycket vätska av frukten, så det kommer koka. Om du råkat köpa för torr frukt kan du hälla i 1 dl vatten.) Koka tills frukten känns mjuk. Då blandar du Melatin med lite socker och vispar i och låt stormkoka sedan i några minuter.

Mängden Melatin eller annat marmeladförtjockningsmedel ser du på paketet.

Hmm... Kanske ser det rörigt ut? Superenkelt i vilket fall som helst. Och världsgott till brie och kex. :)

4 kommentarer:

www.blogg.aftonbladet.se/newyorkmamman sa...

Melatin är det gelatin tror du?

Hanna Lans sa...

Jag tror man kan använda lite vad som helst som gör att det tjocknar. På paketet står det "geleringspulver med konserveringsmedel". Så det är säkert gelatin med konservering i också. Men har man burken/burkarna i kylen, så ska det säkert inte behövas konserveringsmedel. (Sådant vill vi ju egentligen slippa ändå.)

camillos sa...

Hej! Jag klickade mig hit från Newyorkmammans blogg. Jag har fått en supergod marmelad sm min svägerska kokat gjord av äpple och ingefära, supergod! Sist gjorde hon den av päron och det var nästan ännu godare. Jag har inget recept dock, men testa gärna den smakkombinationen!

Hanna Lans sa...

Camillos: Ja, jag har läst ett recept någonstans med päron och ingefära. Verkar supergott och måste prövas nästa gång jag kokar marmelad!