söndag 30 juni 2013

Amazon och e-boken

Jag tycker det är synnerligen intressant att följa debatten om förlagens vara eller inte vara, och skräcken över att Amazon tar över bokutgivningen. Som om Bonniers inte har monopol i Sverige redan? Eller ok, nästintill. Det som är mest intressant, det är att det verkar finnas ett motstånd mot e-boken. Varför? Samtidigt som försäljningen av pappersböcker riskerar att minska, så är ju tryckkostnaden för en e-bok=0. Vinsten borde alltså i slutänden ändå bli ungefär densamma.

När jag pratar med yngre folk, de som t.o.m. är en helt annan generation än vad jag är ( maj gadd vad gammal jag kände mig nu ...) så lever de sina liv genom sina smartphones och har ingen större lust att läsa pappersböcker. Eftersom utbudet av e-böcker är så skralt och inte särskilt väl marknadsförda i Sverige, så läser de allt färre böcker. Om ens några.

Jag tycker det här med e-böcker är himla festligt! Jag har en ute själv, och hoppas på fler. Det är bara att hoppas att e-boken snart tar över Sverige oavsett om det sker genom Amazon eller Bonniers.

5 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Jag tycker e-bok är så bra! Dels för att man kan få tag på svenska böcker lättare utomlands! Och dels för att det är så lättillgängligt. Behöver ju inte ens lämna hemmet! Nu ska jag bara skaffa mig en bra läsplatta så att jag kan ladda hem barnböcker också. Både från bibliotek och köpa. Perfekt!

Maria Engelwinge sa...

Jag som varit en sån motståndare till e-böcker har totalt vänt på klacken. Ju mer längre texter jag läst på skärmen, desto enklare har det blivit. Jag tror det är en vanesak. Fram för e-boken!!!

Hanna sa...

Trillingnöten: Om jag hade bott kvar i USA, så skulle jag defintivt ha läsplatta och ladda ner massvis med svensk litteratur!

Maria: Bra att du blivit omvänd, det finns plats för både e-böcker och pappersböcker!

mamman sa...

Jag håller också med om att det bara är en vanesak att läsa e-böcker o säger också som du Hanna, fram för fler e-böcker, utbudet är lite skralt o de populära böckerna kommer först efter lång tid som e-bok på biblioteket (tror jag)

nillas liv på pinnen sa...

Jag behöver få arslet ur vagnen och publicera min beiga. En e-bok vore kanske grejen, om det inte är så krångligt? Vill att det ska vara så enkelt som möjligt.