onsdag 21 mars 2012

Tendenser

Förskollärare, var är ni? Det är liksom kris både inom förskolan och skolan. Trots högre löner, storsatsningar från staten, förhöjd status m.m. Vad mer krävs? Var är alla som brinner för utveckling, utbildning, barn och ungdomar? Vad pågår i Sverige? Hur vänder vi det här? Jag är redo! Vad kan jag göra? Vem mer är med mig?

5 kommentarer:

Joanna Björkqvist sa...

Av antalet kommentarer att döma; ingen. Sorry.

camillos sa...

Jag brinner...som barnskötare. Jag har jobbat som barnskötare i 24 år (herregud hur gammal är jag??) men inte har jag råd att utbilda mig vidare nu...

Hanna sa...

Joanna: Trist, men säkert helt rätt analys.

Camillos: Jag ser många barnskötare som brinner för sina jobb, och det är underbart! Men hur är det i din kommun, har inte de möjlighet att ge dig utbildning till förskollärare? Jo, jag vet att inte alla vill det, och det ska såklart vara ok, men OM man vill, har de inte tagit beslut om detta? (Nu när ajg skriver detta har jag en känsla av att jag frågat detta förr ...?)

camillos sa...

Vår kommun håller på att titta på valideringsutbildningar (har de gjort i några år...) men då är tanken att man får gå ner till 80%och plugga 50% i tre och ett halvt år. Det man "får" i så fall är litteraturen. Men som sagt, de har inte hittat nån högskola att samarbeta med ännu.
Kommunen vill att vi ska läsa såklart men hur ska man orka och hur ska man ha råd? Jag har gått Reggiokursen i Borås i en termin, då pluggade jag 50% och fick ta tjänstledigt ca en dag i månaden. Det gick ju an i en termin...men tre och ett halvt år?
Nä, den här gamla barnskötaren får de dras med tills de sparkar ut mig. Haha!

Hanna sa...

Lite väl snålt tycker jag, att det enda man får faktiskt är litteraturen. Nu håller vi tummarna för att man ser barnskötarnas kompetens och istället uppgraderar och uppvärderar den. Alt. betalar för hela förskollärarutbildningen för dem som vill.